top of page
  • Szerző képePéntek Rita

A színek ereje: Hogyan hatnak a színek az emberekre

Ha nyomon követed, hogyan változnak évről évre a divatos festékszínek, azt a trendet figyelheted meg, hogy egyre inkább távolodunk a szürke árnyalatoktól, és helyettük a meleg, valamint a földes, természetes színek kerülnek előtérbe. Tavaly a vidám zöldek vitték el a pálmát és minden a kényelmet, természetközelséget szolgálta. Emellett megjelentek a tüzes vörösek és a bódító lilák is.


2023 bár némileg követi az előző évek tendenciáját, nagyon más lett, és nemcsak a színeket illetően. De maradjunk mégis a színpalettánál, ahol egyaránt képviseltetik magukat a melegebb és a hűvösebb tónusok is, azonban az összkép mégis teljesen más, mint akár tavaly.


Az egyik meghatározó árnyalat nagyon élénk és erőteljes: kicsit málna, kicsit korall beütésű. Merész elgondolás falon, igaz? Mivel azonban nagyon pozitív, életigenlő a hatása, el tudom képzelni több árnyalatát együtt használva vagy egy kisebb falszakaszon, akár a nappaliban, étkezőben is, megfelelő bútorokkal körítve. Valahogy így:

kanapé fal
kanapé meleg színek

Aztán ha ezt a színt elvisszük kicsit barnásabb, terrakottás irányba, nagyon szép hátteret adhatunk a növényeinknek. Jól passzol, ha szereted a szafari stílust.

agyag növény

Kevésbé bátrak maradhatnak a hagyományosabb barnáknál, például a földes árnyalatoknál. Válaszd ezt, ha nyugodt, biztonságot adó környezetet szeretnél teremteni magad köré. Ez a világos szín fehérrel társítva például egészen friss hatást kölcsönöz a konyhának. A fekete és sötét kiegészítők kellemes alapot adnak.

konhya barna

Még egyszer ugyanez, ezúttal a falon. A fekete ismét sokat tesz a térhez.

íróasztal

Ha jobban kedveled a hűvös tónusokat, biztosan tetszeni fog ez a kékes-vizes árnyalat. Külön érdekessége, hogy rengeteg stílushoz társíthatod, a skandinávtól a népies irányzatokig.

hálószoba színek

Remekül kiemeli a szép fa felületeket és a sárgás textúrákat. Megnyugtató hatása jól érvényesül a hálószobában. Igazán pihentető, ugyanakkor fiatalos is.


Ugyanez az árnyalat, mivel azonban a sárga aranyra változik, sokkal előkelőbb a megjelenés:

kék fal

Így mutat indusztriális környezetben:

indusztriál háló

Jöjjön egy kis vidéki hangulat:

bárszékek

Retróba oltva:

retró bútor

Nem mellékesen a fürdőszobát is felüdíti.

fürdő

A színpaletta igazán változatos, sok izgalmas megoldást tartogat. Neked melyik a kedvenced?


Szívesen olvasnál még arról, hogyan válaszd ki otthonod színeit?

Ha szeretnéd tudni, mitől lesz barátságos hangulatú az otthonod, ajánlom figyelmedbe az otthonunk színei című könyvet, amely további inspirációkkal szolgál otthonod stílusának, színeinek megtalálásához.

0 hozzászólás
bottom of page