top of page
  • Szerző képeAdam

Hívjak festőt, vagy megcsináljam én?


Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy ki kell festeni a lakását, akár új lakásba költözés, akár egyszerűen csak rendszeres felújítás vagy lakásszépítés miatt. Ilyenkor elkerülhetetlenül felmerül az a kérdés is, hogy saját maga fessen-e, vagy hívjon fel valakit. Mindannyian emlékszünk gyermekkorunkból arra, hogy szüleink szinte mindent maguk csináltak, így a festést is. Ha azonban városban élünk, gyakran nincs kéznél műhely, ahol a különböző háztartási munkákhoz szükséges szerszámokat tárolhatnánk. Így amikor a festésről döntesz, mindenképpen mérlegeld, hogy érdemes-e mindent megvenni, vagy egyszerűbb, ha fizetsz valakinek, hogy megcsinálja. Ezért találtuk ki ezt a cikket, amelyben összehasonlítjuk, hogy átlagosan mennyibe kerül, ha saját magad fested ki a szobáidat, illetve ha festővel végezteted el a festést.


zöld falak

Megéri a profi festő?


Az első dolog, amire gondolni kell, az a tényleges helyiség előkészítése, amelyet festeni tervezel. Ha maradtak bútorok a helyiségben, azokat megfelelően le kell takarni fóliával és szalaggal rögzíteni. Ez a lépés az egyik legolcsóbb, hiszen ezeknek a kellékeknek az árát talán meg sem érdemes említeni.



Ami azonban már némi előkészületet igényel, az a falak befejezése a tényleges festés előtt. Íme néhány kérdés. Ez az első festékréteg? Körülbelül hány réteget kapott már a fal? Ha ez nem az első réteg, akkor ki kell deríteni, hogy mennyire jók az előzőek, és hogy a következő réteg mennyire lesz tartós. A teszt meglehetősen egyszerű - csak fogj egy tiszta hengert, nedvesítsd meg, és futtasd végig a régi festékrétegen. Ha a festék elkezd lepattogzani, akkor meg kell szabadulni tőle.


A falak lekaparása technikailag elég egyszerű, de sok időt és erőfeszítést igényel. Ha nem félsz tőle, csak vegyél egy festőkaparót vagy spatulát. Ezek ára általában 600-800 forint körül mozog. Ezenkívül a vakolat lekaparása után esetlegesen keletkező lyukak tömítése során is használhatod őket.


A festés előtti utolsó lépés az alapozás. Ez segít egységesíteni a falfelületet, és ennek köszönhetően a festék sokkal jobban és hosszabb ideig tapad az aljzaton. Az alapozó felvitele nagymértékben meghosszabbítja a festék élettartamát a jövőben.


És most magáról a festésről. A legnagyobb kihívás a megfelelő festék kiválasztása. Manapság már nem is szükséges ismerni a különböző festéktípusokat. Nem számít, hogy nem ismeri a különbséget a diszperziós és a vinilfesték között. A lényeg, hogy tudja, hol talál egy festékboltot, vagy hol keressen szakembert. Azonban még akkor is, ha magadnak választassz festéket, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi minden befolyásolhatja a folyamatot. A fürdőszobában például a festéknek ellen kell állnia a magas páratartalomnak, ezért célszerű légáteresztő típusú festéket használni. Egyes festékek fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami hasznos az ilyen károsodásra hajlamos helyiségekben.



Mint látható, a festék kiválasztása nem egyszerű. Képzeljünk el egy példát, ahol egy 12 m2 alapterületű helyiséget festünk. Két réteg festék szükséges, és gondolnod kell az esetleges tartalékra. Ehhez a területhez körülbelül 6,5 kg festékre lesz szükséged. Ebben az esetben javasoljuk, hogy vásárolj 7 kg festéket arra az esetre, ha valami rosszul sülne el.



Természetesen nem szabad megfeledkezni az ecsetekről, hengerekről, festéktartályról vagy festékkeverőről sem. Ha nem tervezed, hogy festészeti vállalkozásba kezdessz, akkor teljesen elegendő egy festőkészlet megvásárlása. Ezek mindent tartalmaznak, amire szüksége van, ráadásul sokkal költséghatékonyabbak, mintha minden egyes elemet külön-külön vásárolnál meg.



festés


A saját kezűleg végzett festés nagy gondot jelent, ezért ma már bevett gyakorlat, hogy festőt rendelünk házhoz. Az árak azonban gyakran nagyon eltérőek, és nehéz megérteni, hogy az egyik festő miért kér kétszer annyit, mint a másik ugyanannak a helyiségnek a kifestéséért. Végül is a kétszeres ár nem mindig jelent kétszeres minőséget. Néha még fordítva is lehet. Mire kell tehát figyelni? A végső összeg természetesen a szoba méretétől és a falak állapotától függ. A tényleges felújítás mellett a standard szolgáltatásoknak magukban kell foglalniuk a padlóburkolást, kisebb vakolatjavításokat és természetesen a felújítás utáni alaptakarítást is. Légy óvatos a nagyobb javításoknál vagy a tapéta eltávolításánál, ezeket nem mindenki tudja elvégezni.


Figyelembe kell azonban venni, hogy különösen a nagyobb városokban nehéz lehet minőségi festőt találni. Gyakran nagyon elfoglaltak, és nehéz lehet olyan időpontot egyeztetni, amely mind neked, mind a festőnek megfelel. Ezért van itt az Adam. Mi is ugyanebben a helyzetben voltunk, és úgy döntöttünk, hogy változtatunk rajta. A legjobb festőkkel dolgozunk azokban a városokban, ahol működünk, és az ország legnagyobb festőhálózatával az Adam teljes mértékben alkalmazkodik az időbeli elérhetőségeidhez. Minden egyes festési munkához olyan festőt választunk, aki érti és tapasztalattal rendelkezik az adott technikát illetően. Mindezt a város legjobb árai között.


festőhenger


Néhány egyszerű lépéssel lefoglalhatsz egy festőt olyan időpontra, amely teljesen megfelel a szabadidődnek. Hisszük, hogy a festés nem lehet házimunka, hanem olyan egyszerűnek kell lennie, mint a vásárlás egy webáruházban.


Ha úgy döntessz, hogy saját magad festenél, ez biztosan nem csak egy délutáni program. Csak a vásárlás több órát vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy az eredmény olyan jó lesz-e, mint a profiké. Hiszen bármennyire is igyekszel, néha még a legjobb minőségű festék sem nyújt csúcsminőségű eredményt. Gondold át tehát, hogy mit vársz a festéstől, és hogy van-e tárolóhelyed az összes új szerszámnak. Elvégre néhány évig nem fogsz újra hozzányúlni. Bárhogy is döntessz, reméljük, hogy frissen festett falaid pont olyanok lesznek, amilyennek megálmodtad őket!



ecset

0 hozzászólás
bottom of page