top of page
  • Szerző képeAdam

Hogyan válasszuk el a konyhát a nappalitól: inspiráció, tanácsok és tippek

A kombinált konyha és nappali a modern élet bizonyos szabványává vált. A nyitott, szellős tér már évek óta trend, ami egyszerűen megvalósítható a konyha és a nappali összevonásával. A konyha területét azonban legalább vizuálisan el kell választani a nappalitól. Hogyan?

konyha és nappali

A modern konyhai trendek lassan változnak, de a nappalival nyitott konyha a legtöbb otthonban már a normává vált. Akár vadonatúj otthont rendezel be, akár csak egy egyszerű kiegészítésre vágysz, a következő tippekből megtudhatod, hogyan kombináld a konyhát a nappalival, és hogyan válaszd el megfelelően.


Zónázás


Ha építészetről és tervezésről van szó, van egy elrendezés, amely manapság mindenütt jelen lévőnek tűnik - a nagy, nyitott alaprajzok. A két fő helyiséget - a nappalit és a konyhát - oly gyakran egyetlen nyitott helyiséggé egyesítik.


Ha te is szeretnéd elkülöníteni a konyha és a nappali teret, akkor több lehetőséged is van. A nyitott terek akkor működnek a legjobban, ha zónázottak. Miért elengedhetetlenek a zónák egy konyhával rendelkező modern élettérben?


A zónák jelzik, hogy a helyiség melyik területe van kijelölve az egyes tevékenységek számára. Zónák nélkül egy nagy tér nem nyújt sok magánéletet, burjánzónak tűnik és nem hangulatos. Egy nagy térben véletlenszerűen elhelyezett bútorhalom azt a benyomást kelti, mintha nem is nappaliba, hanem raktárba mennénk. A megoldás tehát az, ha a helyiséget funkciójuk szerint területekre osztjuk.


Hogyan lehet a nappalit és a konyhát zónázni?


Félreértés ne essék, a zónák kialakítása nem jelenti a szoba bármely részének lezárását. Nem véletlenül olyan népszerűek a nyitott terek! Hogyan választhatod el tehát megfelelően a nappali terét a konyhától, és hogyan őrizheted meg a nyitott alaprajz előnyeit?


konyhaterek

Színek és stílusok


Az egyik legegyszerűbb és vizuálisan feltűnő módszer a színek és a különböző stílusok használata a zónák kialakításához. Használj egy színsémát a nappaliban és egy másik színsémát a konyhában. Egy másik lehetőség egy dekoratív tapéta a nappaliban a kanapé mögött vagy egy merész előszobai lámpa az étkezőasztal fölött.


A hagyományos és a kortárs bútordarabok vagy kiegészítők kombinálásával nemcsak vizuálisan választja el a konyhát a nappalitól, hanem időtlen vonzerőt és jellegzetes stílust is kölcsönöz otthonodnak.


Tipp: Foglaljon le egy ellenőrzött szobafestőt platformunkon keresztül akár holnapra!


Szőnyegek


A szőnyegekkel is meghatározhatsz egy teret, és létrehozhatsz egy konyhai és egy nappali területet. Egy szép szőnyeg kellemes hangulatot kölcsönöz a nappalinak, míg a konyhában egy fapadlóval praktikusabb teret hozhatsz létre. A leggyakoribb megoldás az, hogy az egész közös helyiségben egy keményebb padló van, a nappaliban pedig szőnyeg.


Bútorok


A konyha és a nappali elválasztásának másik természetes módja a bútorok. Például egy hosszú kanapé vagy egy L-alakú kanapé elválaszthatja a nappalit az étkezőtől. Megfordítva, az étkezőterületet például egy szigetet vagy bárpultot tartalmazó konyha esetében lehet elválasztani.


konyhai bútorok


Konyhasziget


A szabadon álló konyhasziget extra nagy konyhákba való; kisebb helyiségekben választhatsz egy U alakú konyhát, amely megosztja a teret, és több munkaterületet is biztosít. Mind a konyhasziget, mind az U alakú konyha tartalmazhat étkezőasztalt vagy bárpultot.


Bárpult


A bárpult remek megoldás a konyha és a nappali elválasztására egy olyan kis térben, ahol gyakran nincs hely étkezőasztalnak. A bárpult és a bárszékek így nemcsak az étkezőhelyet helyettesítik, hanem tökéletesen zónázzák a közös teret.bárpult

Polcok és pultok


Praktikus polcokkal és térelválasztókkal zónákat határozhatsz meg, amelyek nemcsak fizikailag választják el a teret, hanem extra tárolóhelyet is biztosítanak. A polcokon könyvek, virágok és különböző dekorációk helyezhetők el.


Ha olyan polcokat és térelválasztókat választasz, amelyek nem a padlóhoz vannak rögzítve, akkor a helyiséget tetszés szerint és a helyzetnek megfelelően rendezheted át. A válaszfallal ellentétben ez a megoldás nem akadályozza a fényt, és szellős marad a tér. Egy másik lehetőség a fa- vagy fémkerettel és különböző típusú töltelékkel ellátott térelválasztó paraván, amelyet szintén tetszés szerint mozgathatsz.


Függönyök


Hozz létre intimebb hangulatot átlátszatlan szövetből készült függönyökkel. Ha a tér nem túl világos, válassz átlátszó anyagot, amely átengedi a fényt. A tapétához hasonlóan a függönyök is rengeteg színben, mintában és nyomatban kaphatók.


Válaszfalak


Használhatsz gipszkarton válaszfalakat is, hogy részben elválaszd a teret, és elegendő helyet teremts a konyhában anélkül, hogy teljesen elválasztanád a konyhát és a nappalit. Megfontolhatod a tolóajtós falat is, amely egyszerre tarthatja nyitva és elkülönítve a konyha és a nappali közötti teret. A tolóajtók helyet is megtakarítanak, mivel nem a térbe nyílnak, hanem a falban lévő burkolatba.


Közös konyha és nappali teret alakít ki? Akkor ne felejtse el figyelembe venni a nyitott tér következő szempontjait:


Konyhai készülékek


Válaszd a legcsendesebb konyhai készülékeket, amelyek nem zavarnak a lakótérben. A nappalival közös konyhába általában indukciós főzőlap ajánlott. A gáztűzhelytől eltérően csendesebb és gyorsabban felmelegszik. Egy nyitott térben pedig elengedhetetlen egy páraelszívó, amely elszívja a füstöt és a kellemetlen főzési és sütési szagokat.


Világítás


A konyhába válassz éles fehér fényt, amely a munkafelületre irányul. A nappaliba inkább egy tompított, meleg fényt válassz, amelynek intenzitása ideális esetben állítható - például olvasáskor intenzívebb, tévénézéskor kevésbé intenzív.

0 hozzászólás

Comments


bottom of page