top of page
  • Szerző képeAdam

Hogyan világítsuk meg megfelelően a belső tereket otthonunkban?

Gyakran, amikor egy új belső téren gondolkodunk, a padlóburkolat kiválasztását és a legmegfelelőbb bútorokat vesszük figyelembe. Érdemes azonban a belső világítás kérdését is ugyanilyen elkötelezetten megközelíteni. A lámpák kiválasztása vagy a fény színe befolyásolja a tér vizuális érzékelését, de a dekoráció és a hangulat szerves részét is képezi. Olyan világítási tippeket és trükköket szeretnénk bemutatni, amelyekkel biztosan szebbé teheted belső tereid.

természetes fény


A fény alapvető fontosságú minden tér díszítésében. Nem számít, hogy a világítástervezést belsőépítész készíti el nekünk, vagy mi magunk végezzük el. Vannak bizonyos szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk, és amelyekre ügyelnünk kell.


A legfontosabb - természetes fény


Bármilyen nagy jelentőséget is tulajdonítunk a világításnak és a dekoratív lámpáknak az otthonunkban, a természetes fénynek mindig főszerepet kell játszania. A világítás kiválasztásakor vegyük figyelembe az ablakok helyzetét, hogy tájékozódjunk a térben. Alapvető fontosságú, hogy minél több természetes fényt biztosítsunk, különösen az olyan terekben, mint a nappali vagy az étkező.


Ki kell választani azokat a pontokat, ahová lámpák, falikarok és egyéb mesterséges világítóelemek kerülnek, amelyek felelősek azért, hogy másfajta fényt adjanak a háznak, amikor a napfény nem lehetséges.


plafon lámpa

Cél a mennyezet

A mesterséges fény fő forrását a mennyezetre helyezni a legjobb megoldás, mégpedig úgy, hogy a fény egyenletesen oszlik el az egész szobában. Ráadásul a lámpák mindig elegánsabbak lesznek, mint a LED-es spotok , függetlenül attól, hogy mennyire modernnek tűnnek.


Fontos, hogy kerüljük az árnyékokat és a sötét területeket, mivel ez nem csak nem vonzó, hanem a helyiséget sokkal kisebbnek, sőt kissé elhanyagoltnak fogja tűntetni. A nagy terekkel rendelkező helyiségekben, például nyitott nappalikban étkezővel, egynél több mennyezeti lámpát kell elhelyezni.


Szépség, de egyben kényelem is!

Mielőtt kiválasztanád a fénypontok elhelyezését, gondold át, hogy milyen tevékenységeket szeretsz a legjobban végezni, és milyen fényforrásokra lesz szükséged. Ez lehet egy varró- és munkasarok, egy olvasósarok vagy esetleg egy olyan hely, ahol szívesen játszol társasjátékokat.


A lényeg az, hogy mindezen tevékenységekhez tökéletes tereket alakíts ki, a fény típusának és intenzitásának igazításával. Még ugyanabban a szobában is használhatsz különböző világítási lehetőségeket, például mennyezeti lámpákat általános használatra, és más fényeket más tevékenységekhez, például tévénézéshez vagy a hálószobában való tartózkodáshoz.

állólámpa

Állólámpákat általában akkor helyezünk el, ha egy további fénypontot szeretnénk, vagy egy dekoratív elemet szeretnénk kiemelni, vagy egy visszafogottabb fényerősséget szeretnénk létrehozni. A kiegészítő állólámpa kiválasztásakor célszerű olyan modellt választani, amely lehetővé teszi a magasságállítását. Így a lámpának ideális méretet adhatunk a fő mennyezeti lámpával való felcserélhető használathoz.


A fény nem csak a lámpákról szól!

A világítás minden fajtája nagy szerepet játszik az általunk lakott helyiségek érzékelésében. Ahhoz, hogy a kép teljes és egységes legyen, érdemes odafigyelni a lámpák és kiegészítők hátterére, azaz a falak színére is. Az, hogy sötétre vagy világosra fested a hálószobát, a világítás típusától és a szoba méretétől függ. Ha sok természetes fényed van, vagy nagy a szoba, a világos szín remek választás. Ha a természetes fény korlátozott, vagy a szobád kicsi, akkor a sötét szín jobban fog működni. A közhiedelem ellenére, hogy a sötét színek kisebbnek tűntetik a szobát, ez valójában inkább attól függ, hogy milyen fényviszonyokkal rendelkezik, és milyen hangulatot kívánsz teremteni a szobában. Ilyen helyzetben érdemes szakemberrel konzultálnod, egy profi festő szolgáltatásait igénybe véve felfrissítheted belső tereid, hogy azok még hangulatosabbá váljanak.


0 hozzászólás
bottom of page