top of page
  • Szerző képeAdam

A környezetbarát festékek útmutatója

Amikor álmaink házára gondolunk, minden egyes helyiséget minden részletében elképzelünk. Házunk több mint beton és fa! Egy olyan hely, amely a kényelem és a biztonság érzését adja nekünk. Elménk és esztétikai elképzeléseink tükörképei! Megadjuk nekik azt a figyelmet, amire szükségük van ahhoz, hogy a mi álomországunkká váljanak!


Azt gondolhatod, hogy a házad megfelelő színének kiválasztása az egyetlen gondod, amikor úgy döntesz, hogy változtatásokat eszközölsz? Nos, hadd mondjuk el, hogy ez nem biztos, hogy így van! Nem szabad elfelejteni, hogy a festék típusa meghatározza a végeredményt, de a festéknek ártalmatlannak kell lennie a családod és a te egészségedre is.


modern konyha etkező

A festéktípusok összetétele


Alap festék

Az alapfesték tartalmazza a színt és a kötőanyagokat, az úgynevezett gyantákat, amelyek segítik, hogy beépüljenek az oldószerbe (folyékony alap), így a felületekre felvihetők.


Akril és latex

Az akril- és latexfestékek vízbázisúak. Az akrilfestékek összetevői a pigment (szín), a kötőanyag és a víz. Ami a latexeket illeti, ott víz és koaleszcens kötőanyag van!


Olajfestékek

Az olajfestékek több szintetikus anyagot tartalmaznak. A pigment a szín, és általában por. Az olajfestékben a kötőanyag lenolaj. Az oldószer sokféle lehet, de leggyakrabban terpentin vagy ásványi szesz.


zöld festék

Tehát, ahogy azt el tudod képzelni, a vízbázisú festékek környezetbarátabbak, mint a szintetikus alapú festékek. Bár hagyományosan úgy tartják, hogy azok a festékek tartanak tovább, amelyek kemény vegyszereket tartalmaznak. Ez az elképzelés a technológia és az új anyagok fejlődése óta megváltozott.


Hogyan lehetek biztos abban, hogy a festék környezetbarát?


1992 márciusában, Maastrichtban az EU aláírta és alkalmazni kezdte a 880/1992 EGK-rendeletet, amely egy olyan vizsgálat, amely tudományosan vizsgálja, hogy egy termék környezetbarát-e vagy sem. A program fő célja annak tisztázása volt, hogy a környezetbarát termékek ugyanolyan hatékonyak és jó minőségűek, mint a kémiai alapúak. Így azóta minden környezetbarát terméken szerepel az Eco védjegy! Ha a festék környezetbarát, keresd meg a címkét!


eu eco védejegy

Válassz helyesen!


Miért fontos, hogy környezetbarát festékeket válassz, különösen a házad belső festéséhez? Az átlagember havonta 48-50 órát tölt otthon! Az alvás nincs benne! Képzelje el tehát, hogy olyan helyen kell élnie, ahol a festékek vegyianyag-szintje 10-szer magasabb, mint a szabadban lévő illékony szerves vegyületeké. (Forrás)


Ha segítünk a környezetünknek, az nem csak a jövő generációi számára hasznos, hanem a mi egészségünkre is! Ezért kell ezt életmóddá tennünk, nem pedig kötelességgé!

0 hozzászólás

ความคิดเห็น


bottom of page