top of page
  • Szerző képeAdam

Mi a mélyalapozás és mikor kell alkalmazni?

Ha a házad vagy lakásod készülsz újrafesteni, valószínűleg hallottál már arról, hogy az újrafestés előtt esetleg alapozni kell a falakat. Abban az esetben, ha nem vagy benne biztos, hogy a te helyzetedben ez szükséges-e, vagy ha nem tudod, mi az az alapozás és hogyan kell kivitelezni, ez a cikk neked szól. Szívesen válaszolunk kérdéseidre.


A fal alapozása a festés fontos lépése, amely elősegítheti a festék tapadását, javíthatja annak fényét, vagy akár segíthet elfedni a foltokat. Ez alapvetően egy falbevonat, amelyet festés előtt alkalmaznak. A felület előkészítését szolgálja, biztosítja, hogy a festék jobban tapadjon a felülethez és tartósabb legyen.


Az alapozó felvitele a falra


A mélyalapozás megteremti a hibátlan festés alapját. Mindig használj alapozót, ha festés előtt el kell fedned tökéletlenségeket, el kell rejtened foltokat vagy semlegesítened kell a felület színét, mivel ez szükséges a zökkenőmentes festékfelvitelhez. A legtöbb esetben a festők azt javasolják, hogy a professzionális eredmény elérése érdekében egy réteg alapozót célszerű használni a választott festék két rétege előtt.


Az alapozás biztosítja a festék jobb tapadását a felülethez. E nélkül a festék leválhat vagy lepereghet a felületről. Ha magas páratartalmú területeken, például fürdőszobákban vagy konyhákban festenél, az alapozás megakadályozza, hogy a nedvesség károsítsa a festéket. Fontos, hogy az alapozó felhordása előtt győződjünk meg arról, hogy a felület száraz és pormentes.



Fehér festék kékre

Az alapozást leggyakrabban az eredeti festék lekaparása vagy a tapéta eltávolítása után használjuk a felületek kezelésére. Még egy jó aljzatbejutási képességgel rendelkező alapozó is csak 1 mm mélységig hatol be a normál időjárási viszonyok által igénybevett felületeken.


Ha kemény és nem nedvszívó aljzatunk van, az alapozót használhatjuk kötőanyagként is az aljzat és a későbbi felületkezelés között.



Festő a fal előtt


Az alapozás negatívumai közé tartozik a magasabb ár, illetve a felhordáshoz szükséges idő. Fontos, hogy kövesd az alapozó gyártójának a csomagoláson található utasításait. Ha kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged, keresd az Adam festőit!

0 hozzászólás
bottom of page