top of page
  • Szerző képeAdam

Minimalizmus a belsőépítészetben: A kevesebb több

Letisztult, monokróm, egyszerű, "a kevesebb több" - ezek azok a kifejezések és fogalmak, amelyek azonnal eszünkbe jutnak, ha a minimalizmusra gondolunk. A minimalista belsőépítészet nagyon hasonlít a modern belsőépítészethez, és magában foglalja a legszükségesebb dolgok használatát, hogy egyszerű és rendezett teret hozzon létre. Általában nyitott alaprajzot, sok fényt, funkcionális bútorokat kombinál, és mindössze néhány alapelem formájára, színére és textúrájára összpontosít. Ennek a megjelenésnek az elérése kifinomultabb és őszintén szólva nehezebb, mint néhány bútor kiválasztása fehér háttér előtt, ami hideg és lakatlan érzetet kelthet a térben. Az egyszerűségben rejlik a szépség, de mint minden lakberendezési stílus esetében, itt is szükség van bizonyos szakértelemre. Ezért leírtunk néhány vezérelvet, hogyan érheted el a megfelelő minimalista dizájnt.


fehér design


1. Korlátozd a színpalettát


Ha minimalista stílusúvá szeretnéd változtatni a belső teredet, kezdd a falak festésével. A minimalizmus mindenre vonatkozik, így a színekre is. A teljesen fehér belső terek nagyon népszerűek a minimalisták körében. A szürkék és a földszínek is megfelelnek. A lényeg, hogy a semleges színek éppen megfelelőek a minimalista dizájnhoz. A neutrális színek egyhangúságát megtörheti pasztell egyszínű vagy egyszínű alapszínekből álló akcentusokkal; egy párna itt vagy egy váza ott. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, nehogy elrontsd az egész hatást.

minimalista dekoráció

2. Használj egyszerű geometriai formákat


A minimalizmus az egyenes vonalakról, a sima ívekről, az egyszerű formákról szól. Maradj tehát távol a bonyolult részletekkel díszített bútordaraboktól. Lehet, hogy szépen néznek ki, de nem neked valók. Maradj sima és letisztult.



3. Használj textúrát, így nem lesz unalmas!


Ha azon gondolkodtál, hogyan tehetnéd impozánsabbá a fehér vagy szürke teret, akkor itt a válasz: textúra! A különböző textúrák bevezetése a belső térbe, miközben megtartod ugyanazt a színt, változatosságot biztosít. Minimalista módon élénkíti a teret. De ismétlem, ne vidd túlzásba! Ez a minimalizmus lényege.


4. Használj egy fókuszpontot a belső térben


Asztaldíszek, műalkotások vagy akár bútorok is játszhatják a fókuszpont szerepét a térben. A központi elem lehet egy ikonikus váza a központi asztalon vagy egy festmény. A viszonylag nagyméretű, élénk színekkel rendelkező festmények, amelyek kontrasztban állnak az általános semleges hangulattal, természetesen vonzzák a tekintetet. Ha azonban a belső térben már vannak színes darabok, érdemes ezeket a festmény palettájával kombinálni.


minimalista falfestmény

5. A minőséget helyezd előtérbe a mennyiséggel szemben


A minimalizmus kevés díszítést és extravagáns részletet igényel. Hogyan másképp teheted elegánssá az enteriőrt? Fektess be értékes anyagokba, például márványba vagy minőségi porcelánba. Nem kell az összes falat márvánnyal csempézned. Csak egy falat vagy válaszfalat, és az lehet a fókuszpontod.


6. Figyelj a "sorrendre"


A minimalizmus a rendezettségről, a tisztaságról és a semleges színekről szól, ami tökéletes kontextus a legkisebb rendetlenség kiemelésére. Ennek megfelelően rendszeresen takaríts, és csinálj helyet mindennek. Próbáld meg korlátozni az asztalon vagy a szekrényeken lévő dolgokat. A szekrények és polcok praktikus okból vannak a belső térben.



7. Fordíts figyelmet a részletekre


A minimalizmus nem részletorientált stílus. Azonban ahogy a tiszta felületek és színek kiemelik a rendetlenséget, úgy a rossz részleteket is kiemelik. A rossz részletek olyan apróságokban is megmutatkozhatnak, mint a világítótest mennyezethez való csatlakozása, a rossz ajtópántok vagy a hibás csempézés.


8. Válaszd ki bölcsen a dekorációkat


Használhatsz dekorációkat a belső térben, de vigyázz, hogy ne vidd túlzásba. Milyen dekorációkat vihetsz be a minimalista enteriőrödbe? Tökéletesen mutatnának a szobanövények azonos méretű cserepekben vagy különböző méretű, de azonos formájú és színű cserepekben. Egy kép a falon, ahogy már említettük, jó ötlet, és egy nagy kép sokkal jobb, mint több kicsi.


9. Légy óvatos a mintákkal


Szereted a mintákat? A színek és formák szabályai a mintákra is érvényesek. Válaszd az egyszerű, geometrikus mintákat, semleges színekkel vagy monokrómokkal. Minél kevesebb részlet és szín, annál megfelelőbb lehet.


10. Engedj be természetes fényt


A természetes fény kiegészíti a fehér és világos felületeket, így a tér kényelmes és tágas lesz. Emellett megmutatja a falak, a padló és a bútorok valódi színeit. Megőrzi a minimalista stílus igazi lényegét.


fehér hálószoba

Ha meglévő belső tered szeretnéd minimalista stílusúvá változtatni, az első lépés lehet a falak festése. Ennek érdekében a legjobb, ha semleges színeket használsz a falakhoz. Próbáld ki online kalkulátorunkat, hogy azonnal megtudd, mennyibe kerülne ez számodra.


0 hozzászólás
bottom of page