top of page
  • Szerző képeAdam

Penész a lakásban: hogyan lehet megszabadulni tőle és hogyan lehet megelőzni

Mindannyian találkoztunk már életünk során legalább egyszer a tipikus fali penésszel. Ezek a foltok nem csak esztétikailag nem kellemesek, de spóráik csendben az egészségünket is rombolják. A penész többféleképpen is kialakulhat otthonunk különböző részein. Ettől függ, hogy miként avatkozunk be ellenük, vagy akár hogyan tudjuk megelőzni őket. Ezért készítettünk egy átfogó áttekintést a legalapvetőbb dolgokról, amelyeket laikusként a penészről tudni kell.


Hogyan alakul ki a penész?

Ha már volt dolgod penésszel otthonodban, tudod, hogy ez egy hosszú folyamat, amely nem áll meg. Az állandó keresgélés azokért a "garantált ellenszerekért", amelyek a csillagokat ígérik, de a hosszú távú eredmények sehol sincsenek. De kezdjük az elején. Miért alakul ki egyáltalán a penész? Miért jelennek meg ugyanazokon a helyeken?

penesz a falon

Az egész a páratartalomról és a légkeringésről szól. Rossz légkeringés esetén a levegő túl száraz vagy túl párás lehet, és egyik sem ideális. A száraz levegő nem tesz jót nekünk, és megnehezíti a légzést. Ezzel szemben a túl párás levegő kedvez a fent említett penészesedésnek. Az optimális beltéri páratartalomnak 40-60% között kell lennie. Ha úgy látod, hogy a szobád páratartalma nem esik ebbe a tartományba, szükség szerint használhatsz párásítót és párátlanítót. A penész kialakulásának kockázata megnő, ha a páratartalom 60% felett van. Ennek oka, hogy több pára van a helyiségben, amely nem tud hová távozni, és a leghidegebb helyeken kezd el gyűlni. Ez az a hely, ahol a penész fokozatosan elkezd kialakulni.


Kockázatos helyek az otthonban

A levegő páratartalma nem a semminek köszönhető. Gyakran mi magunk is befolyásoljuk a mindennapi életünkkel. A hétköznapi háztartási munkák alapvetően befolyásolják a lakás páratartalmát. Ha penész van a konyhában, azt valószínűleg a főzés vagy a sütés okozza. Könnyen megoldhatod a problémát, ha beszerzel egy jó minőségű páraelszívót, amely kiszívja a felesleges nedvességet. Egy másik helyiség, amely valószínűleg a legérzékenyebb a nedvességre, kétségtelenül a fürdőszoba. Zuhanyzáskor vagy akár a szennyes szárításakor sok gőz párolog el, ami magas páratartalmat okoz. Ezért fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hogy ez a nedvesség ne halmozódjon fel egy helyen.


A lakás más részein a nedvességet okozhatja a bútorok helytelen elhelyezése a helyiségben. Ha nem hagyunk rést a falak és maga a bútor között, a levegő nem áramlik tovább, és elkezd kicsapódni ezeken a rejtett helyeken. Ugyanez vonatkozik a szobanövényekre is. Ha szereted a növényeket, és a lakásod valójában egy kis dzsungel, akkor rendszeresen szellőztetned kell, és bizonyos esetekben be kell szerezned egy párátlanítót.

regi szoba

Természetesen minden ház más és más. Egyes penészgombák az építkezés során keletkezhetnek. A PVC-ablakok tömeges megjelenésével, amelyek olyan szorosan zárják a teret, hogy a levegőnek nincs hová távoznia, a penész kialakulásának kockázata exponenciálisan megnőtt. Legyünk tehát óvatosak e tekintetben, és válasszunk jó minőségű PVC ablakokat.


Hogyan lehet megelőzni a penészesedést?

A penész elleni küzdelem lényege a légáramlás. A leghatékonyabb megelőzési módszer ezért az összes helyiség rendszeres szellőztetése. A szellőztetésnek rövid távúnak és intenzívnek kell lennie. Az, hogy úgymond egész nap nyitva legyen egy ablak, nem igazán szükséges. Néha egy közönséges ventilátorral is segíthetünk magunkon, amely egyszerűen felgyorsítja a légáramlást.


Összességében fontos, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvesség forrásait. Ezt mutassuk be konkrét példákkal. Főzéskor használj jó minőségű páraelszívót, amely elszívja a nedves levegőt. Próbáljuk meg a szabadban szárítani a ruhákat, ez megakadályozza a nedvesség felhalmozódását a helyiségekben. Figyeljünk az otthoni akváriumokra is, különösen, ha azok kisebb helyiségekben vannak. Általánosságban tehát összpontosítson a bútorok elhelyezésére a lakásban. Keressük meg azokat a területeket, amelyek hajlamosak lehetnek a penészesedésre. Ezek általában azok a rések, amelyek akkor keletkeznek, ha a bútorokat túl közel helyezzük egymáshoz, és a levegőnek nincs hová távoznia, így egy helyben marad.

páraelszívó konyhában
Mi a teendő a meglévő penésszel?

A már meglévő penész elleni küzdelemnek két szakaszból kell állnia. Először is fontos megszabadulni magától a penésztől. Fontos felmérni, hogy a falakon mennyire sikerült a penésznek elszaporodnia. Ha a fertőzés még nem olyan súlyos, akkor egyedül is meg tudod oldani a harcot. Számos penész elleni szer létezik. De próbálkozhatsz a régimódi tanácsokkal is, mint például a mész vagy az ecet használata. Vigyázz azonban, hogy ez mindig rövid távú megoldás.

peneszes falak

Ha azonban a penész a fejed fölé nő, a helyzetet alaposabban kell kezelni, mint a drogériás termékekkel. Kapard le a falakat a vakolatig, és ne csak a látható penész körül, hanem legalább fél méterre a foltoktól. A vakolatot ezután olyan fertőtlenítőszerekkel kell kezelni, amelyek valóban megszabadítanak magától a penésztől. Mielőtt új festékkel lefested a falat, ne felejtsd el alapozóval alapozni. Az alapozó az, ami biztosítja, hogy elkerüld a fertőtlenítést. Ha azonban nem bízol magadban, és nem vagy elég képzett ahhoz, hogy egyedül kezeld az ilyen javításokat a házadban, nincs jobb megoldás, mint szakembereket hívni az otthonodba. A hagyományos mesteremberek helyett megpróbálhatod igénybe venni az Adam szolgáltatásait, amely Magyarország és a régió legnagyobb, bevált szobafestő hálózatával rendelkezik. Ők szívesen adnak tanácsot a klasszikus átfestésnél bonyolultabb helyzetekben is.


A penész elleni küzdelem második, ugyanilyen fontos fázisa kétségtelenül a penész kialakulásának okának megszüntetése. Ez az egyetlen módja annak, hogy hosszú távú, minőségi megoldást érjünk el, és ne kelljen aggódnunk amiatt, hogy mikor és hol jelenik meg újra a folt a falon.


0 hozzászólás
bottom of page