top of page
  • Szerző képeAdam

Tapétázás vagy festés?

Néha előfordul, hogy egy hosszú nap után hazaérsz, és azt gondolod, hogy a lakásod már nem a régi. Meguntad már a szobád, és úgy érzed, hogy valami újjal kell feldobni. De nem feltétlenül szeretnél pénzt költeni új bútorokra és kiegészítőkre, ezért azon gondolkozol, hogy mi mással változtathatnád meg az egész hangulatot, és adhatnád meg a megfelelő wow-effektust. A legegyszerűbb és legradikálisabb megoldás, ha megváltoztatod a falak megjelenését. Ezeket többféleképpen is hozzáigazíthatod az elképzeléseidhez. Ma kettőről fogunk beszélni - a festésről és a tapétázásról. Biztos vagyok benne, hogy te is szembesültél már ezzel a dilemmával - melyik a jobb? Nos, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, ezért beszéljük meg őket együtt.


Egy biztos tipp - festés


Egy új festéssel nem lehet hibázni, mert egyszerűen biztosra mész. Honlapunkon rendszeresen festünk szobákat, így nem kell részleteznünk, hogyan kell festeni. Olvasd el például a Hogyan készüljünk fel a szobák festésére című cikkünket, amely arról szól, hogy mi mindent kell elintézned a tényleges festés alatt és előtt. Ebben a cikkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy gondosan megvédd a bútorokat. Végülis a festés szó szerint piszkos munka, és valószínűleg egyikünk sem szeretné tönkretenni a szoba többi részét.

Röviden összefoglaljuk azonban a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a festésről tudnunk kell ahhoz, hogy eldönthessük, melyik lehetőség (festés vagy tapétázás) a legmegfelelőbb számunkra.


festékhenger kék festék

A festés kétségtelenül az olcsóbb megoldás, amelyet egy kis szakértelemmel saját magunk is elvégezhetünk. Az anyagköltségek még napjainkban, amikor az építőanyagok általában drágulnak, sem elképesztőek. Természetesen többféle festék létezik, de még a legdrágább (és ezért a legjobb minőségű) is összehasonlítható a legolcsóbb papírtapétával történő tapétázás költségeivel. És még akkor is, ha úgy döntenél, hogy profi festőket veszel igénybe (mint amilyeneket mi az Adamnál leellenőriztünk), a teljes költség még mindig ésszerű, és biztosan nem megfizethetetlen.


Egy másik nagy előnye a színvariáció és a kompatibilitás. Nem számít, milyen színt vagy színkombinációt álmodsz meg, biztos lehetsz benne, hogy pontosan a kívánt árnyalatot találod meg a minták egyikében!


Papír, textil vagy vinil tapéta?


A tapéta kifejezés negatív érzelmeket válthat ki. Régebben a tapétát széles körben használták mindenhol, így lehet, hogy csak a nagyszüleid régi lakásának giccses maradványaira emlékszel. A nagy hanyatlás után azonban elkezdtek visszatérni, és a modern technológiával olyan új módszerek és lehetőségek jöttek, amelyekről nagyszüleink valószínűleg álmodni sem mertek. A legkülönfélébb típusok jelentek meg a piacon, és a klasszikus papírtapéták mellett ma már számos más, például gyapjú-, szövet- vagy akár nádtapéta közül is választhatunk.


mintás tapéta

De vegyük mindezt sorban. Először is, a legfontosabb, hogy alaposan átgondoljuk, hogyan is néz ki valójában az a helyiség, amelyet tapétázni szeretnénk. Régebben elképzelhetetlen volt például egy fürdőszoba vagy konyha tapétázása. A mai kényelemmel azonban még ez is lehetséges, mivel vannak olyan vinil tapéták, amelyek ellenállnak a megnövekedett páratartalomnak ezekben a helyiségekben. Ráadásul a vinil tapéta nagyon könnyen karbantartható, ezért gyermekszobákba is alkalmas, ahol számíthat arra, hogy a gyerekek megviselik a falakat (akár tapétázva, akár festve vannak).


Továbbá a textil tapéták nagyon népszerűek. Alkalmazásuk sokkal egyszerűbb, mivel nem kell ragasztót felvinni a tapétára. Ezenkívül könnyen moshatóak és finom kivitelűek lehetnek. Ezenkívül nagy előnyük a részleges hőszigetelés. Figyelembe kell venni azonban a tapéta alatti falak állapotát is. Ezek nagyon érzékenyek az aljzat síkjára és simaságára. Egyenetlenségek esetén a felületet görgővel kell kezelni, ami a teljes költségben is tükröződik.



szobafestés létra

Az utóbbi évek nagy slágerei az úgynevezett fotó tapéták. Ezek mind textiltapétára, mind régi papírtapétára készülnek. Ezenkívül egyes cégek a fényképeid alapján háttérképek készítését is kínálják. Az ilyen típusú dekorációval azonban óvatosan bánj, senki sem szeretne valami giccses dolgot a falán! A tapéta mindenképpen tisztább megoldás, mint a festés. Ráadásul alkalmazásuk sokkal gyorsabb. De itt véget ér az előnyök listája. A tapéta nem éppen a legolcsóbb dolog. Átlagosan körülbelül 3000 forintot kell fizetni egy tapétázott négyzetméterért. A tapétázás ára a minőségtől, de a tapéta mintájától is függ. Tartsd szem előtt az általunk említett esetleges felületkezelést is, amely a teljes költségben is tükröződhet. Ráadásul, ha úgy döntesz, hogy magad tapétázol, ez bonyolultabb, mint például a festés. És kéz a kézben, egy ilyen drága dologgal kísérletezni nem éppen kifizetődő.


Final countdown


festékes henger fehér

Szóval melyik a jobb - festés vagy tapétázás? Természetesen nincs helyes válasz, és ez teljes mértékben a preferenciáidtól függ. A festés olcsóbb és kétségtelenül megbízhatóbb. A tapétázás egyszerűen drágább, és az is valószínűbb, hogy nem tudod magad megcsinálni. Ha legalább kísérletezni szeretnél, megpróbálhatod a két módszer kombinálását. Nem feltétlenül kell az egész szobát tapétázni, de talán csak egy falrészt. Ez egy jó kompromisszum a megfizethetőség és a nagyobb változás között.



0 hozzászólás
bottom of page