top of page
  • Szerző képeAdam

Virágok a belső tér részeként - visszatérés a természethez

Ha éppen az új lakásod berendezése van folyamatban, vagy csak szimplán hiányzik valami a meglévő szobádból, és azon gondolkodsz, hogyan élénkíthetnéd fel a helyiséget, lehet, hogy egy pár szobanövény a megfelelő választás számodra. Ebben a blogban a növények belsőépítészeti felhasználásáról fogunk beszélni.


Ahogy az elmúlt években számos divatos étteremben, butikban, irodában és otthonban láthattuk, a növények használata a belsőépítészetben egyre népszerűbbé válik. A virágok több mint egy trend, és nemcsak vonzóbbá és élettel telibbé teszik a tereket, hanem általános egészségünkben is szerepet játszanak. Kutatások kimutatták, hogy a szobanövények nem csak a lég- és zajszennyezést csökkentik, hanem növelik a jó közérzetet és csökkentik a stresszt.


növény, design, lakberendezés, virág, festés, nappali, fürdőszoba

A növények hatása az egészségünkre


A növények fő előnyei közé tartozik, hogy segítenek csökkenteni a szorongást és a stresszt. A jelenlétük segít csökkenteni a vérnyomást is, sőt, nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.


A hálószobákban elhelyezett egyes szobanövények másik előnye, hogy az éjszaka folyamán felszabaduló oxigén miatt jobb alvást tesznek lehetővé. A növények emellett szűrik a levegőt, növelik a szobák páratartalmát és csökkentik a por mennyiségét, így segítik a könnyebb légzést, az allergia vagy akár a megfázás leküzdését. Emellett javítják a koncentrációt, a kreativitást, a memóriát és természetesen a jobb hangulatot is, így növelik a termelékenységünket!


Növények használata a belsőépítészetben


Röviden beszéltünk a szobanövények egészségügyi előnyeiről, de mi a helyzet a dizájn előnyeivel? A növények évszázadokon át luxusnak számítottak, amit csak a gazdag családok engedhettek meg maguknak. Jelenleg azonban viszonylag olcsók, és az egyik leghatékonyabb dizájneszköz a belső tér feldobására. Ennek ellenére gyakran figyelmen kívül hagyják őket, és hiányuk hideg vagy akár kellemetlen érzést is kelthet egyes helyiségekben.

Mitől olyan fontosak otthonunk díszítésében? Merész színeket, organikus formákat és egyedi textúrákat adnak a környezetnek. Nagyszerű összekötő elemként szolgálnak, segítenek kiemelni a szoba előnyeit, vagy éppen ellenkezőleg, elfedik a hiányosságokat, illetve zónákra osztják a helyiséget. Egyensúlyt kölcsönöznek a helyiségeknek, és segítenek egyedi hangulatot teremteni!



Ha már tudjuk, hogy miért fontosak a növények a belsőépítészetben, és miért veszik már figyelembe őket az építészeti tervekben, akkor könnyebben meg tudjuk mondani, hogy hol érdemes őket használni. A rövid válasz az lenne: minden helyiségben legyen legalább egy növény vagy virág. Van azonban néhány alapvető terület, ahova biztos tehetsz növényeket: üres sarkok, egyszerű fehér falak, polcok, bármilyen használatú asztalok, vagy akár a fürdőszobák.


növény, design, lakberendezés, virág, festés, nappali, fürdőszoba

Térelemzés


Először is, célszerű figyelembe venni és elemezni a teret, hogy megértsük a szoba erősebb és gyengébb részeit. Figyeld meg, hogy a tér melyik részét lenne jó megvilágítani, finomítani vagy kiegészíteni. Vizsgáld meg a teret különböző perspektívákból!


Ezenfelül, ebben a lépésben kell elgondolkodnod azon, hogy milyen szobanövényeket kedvelsz, és melyek mutatnának a legjobban az általad tervezett térben. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy minden növénynek más-más fényviszonyra van szüksége, és ennek megfelelően osszuk el őket a térben. Ha nem vagy biztos a dologban, ne aggódj, különböző virágstúdiók szívesen adnak tanácsot ebben a kérdésben. A végén még profi is lehetsz, a növények elrendezésében!


növény, design, lakberendezés, virág, festés, nappali, fürdőszoba

Nagy vs. kis növények, mászó, álló vagy ezek különböző kombinációi


A nagyobb növények lenyűgöznek minket, és vonzzák a tekintetünket. Ideálisak minimalista belső terekbe, ahol a design egy bizonyos részét szeretnénk kiemelni. Az üres sarkok kitöltésére vagy a szoba kitöltésére is alkalmasak. Vigyázzunk azonban, hogy ne zsúfoljuk túl a szobát.



Ne becsüljük alá a kis növényeket sem, amelyek szintén nagyon szépek a belső terekben, és bármilyen polcot változatossá tehetnek. Sokoldalúságuknak és alacsony fenntartási igényüknek köszönhetően ideálisak a ház bármely helyiségébe, a sötét könyvespolctól a párás fürdőszobáig.


növény, design, lakberendezés, virág, festés, nappali, fürdőszoba

0 hozzászólás
bottom of page