top of page
Szerző képeAdam

Hogyan válasszuk ki a megfelelő padlót a lakás vagy ház egyes részeibe?

Akár új házat épít, akár felújít, a padló a falak után a belső tér legkiemelkedőbb eleme és a háztartás elengedhetetlen része. A padló jelentős hatással van nemcsak otthona esztétikájára és általános hangulatára, hanem a biztonságra is. Azonban nem minden padló egyforma, és a mai számtalan lehetőség mellett a megfelelő padló kiválasztása minden helyiségbe zavarba ejtő lehet.


Mit kell szem előtt tartani a padló vásárlása előtt?


ajtó és padló

Padló a helyiség funkciója szerint

Ahogy figyelembe veszi a helyiség funkcióját a berendezés során, meg kell határoznia, hogy milyen tevékenységek befolyásolják a padló állapotát.


Például, ha sok időt tölt a konyhában főzéssel, a padló könnyen zsírosodhat és piszkos lehet. Olyan padlóra lesz szüksége, amely könnyen tisztítható és csúszásmentes.


A gyerekszoba padlója valószínűleg nagy igénybevételnek lesz kitéve, ezért a felületnek egyszerre kell ellenállnia a karcolásoknak különböző játékok vagy elektromos autók miatt, ugyanakkor kényelmesnek és egészségesnek kell lennie a gyermekek lábainak, valamint melegnek és kellemesnek, hogy a gyerekek ne fázzanak meg.


Ha idősebbek is laknak a házban, érdemes csúszásmentes padlót választani. Kerülje a kemény anyagokat, mint a kő és a kerámia, amelyek növelik az esések következményeit.


Figyeljen a karbantartásra

Néhány padló, például a csempe, könnyen tisztítható, míg a fa padlókat időnként csiszolni és lakkozni kell. Ha nem szeretne sokat foglalkozni a karbantartással, válasszon olyan padlóburkolatot, amely kevesebb karbantartást igényel.


A padló tartóssága

Ha gyakran újítja fel otthonát, a padlóválasztás különbözni fog valakitől, aki hosszú távon ugyanazt a megjelenést szeretné megtartani. Gyakori átalakítás esetén válasszon könnyen eltávolítható padlókat.


Ha hosszú távon szeretné megőrizni a padlót, válasszon tartós padlókat. Ajánlottak a vinil padlók, természetes kő vagy kerámia burkolatok.


Vegye figyelembe a költségvetését

Néhány padló és annak telepítése drága lehet. A telepítés mellett figyelembe kell venni a padló karbantartásának költségeit is. A fa padlók például több karbantartást igényelnek, mint a kerámia csempék. A szőnyegek lehetnek olcsóbbak, de tisztításuk több erőfeszítést igényel. Fontos tehát megfontolni, hogy mennyit tud befektetni az új padlóba.


Kövesse a trendeket

Végül, de nem utolsósorban, kövesse, hogy mi az aktuális kínálat és mi van „trendben”. A termékek piaca és az új technológiák folyamatos fejlődése miatt a padlók, amelyek 10 évvel ezelőtt nem voltak alkalmasak a fürdőszobába, ma már használhatók ezekben a helyiségekben is.


Például egy aktuális trend, amelyet sokan figyelembe vesznek, a termék környezetbarátsága. Ha Ön is ebbe a kategóriába tartozik, keressen természetes és újrahasznosítható padlókat, mint például parafa vagy bambusz padlókat.


Ne féljen kipróbálni valami újat. Valami új és merész kipróbálása nagyszerű módja annak, hogy játszhasson a dizájnnal, és így emelje otthoni terét egy magasabb szintre.


Kísérletezzen például a gyerekszobában. Válasszon egy érdekes dekorációt, amely illeszkedik a színes falakhoz és a gyerekbútorokhoz.


Padló kiválasztása az egyes helyiségekbe

hálószoba

Előszoba / folyosó padlója

Az előszoba az otthon legnagyobb forgalmú helyisége, és a padló gyakran ki van téve a szennyeződéseknek és a kopásnak. A padlóválasztás során a sérülés- és kopásállóságot, valamint a szennyeződésekkel szembeni ellenállást kell szem előtt tartani. Kerülje a nagyon világos, egyszínű felületeket (a szennyeződések jobban láthatóak), és részesítse előnyben a sötétebb színeket.


A kerámia csempe és a keményre lakkozott fa elegáns, időtlen és hagyományos választás egy olyan helyiségbe, amely az otthon első benyomását kelti. Kiváló minőségűek, és gondoskodnak a megjelenésről és az esztétikáról is.


Konyhapadló

A konyhát a ház szíveként tartják számon. Ez az a hely, ahol ételt készítünk, találkozunk, beszélgetünk, szórakozunk, és egyszerűen a mindennapi élet központja.


A konyhai padlók folyamatosan különböző kockázatoknak vannak kitéve. Akár éles eső kések, kiömlött folyadékok vagy eltört tányérok. Szükség van tehát egy olyan padlóra, amely tartós, robusztus és képes kezelni bármilyen kisebb balesetet.


Higiéniai okokból a konyhai padlóburkolatnak el kell viselnie az intenzív tisztítást is. Ezenkívül legyen vízálló, csúszásmentes és a dizájn szempontjából illeszkedjen a lakás többi részéhez.


Függetlenül attól, hogy laminált vagy vinil padlóburkolatot választ, a konyhapadlónak több évig kell szolgálnia.


Ha nyitott konyhája van, amely a nappalival egybenyitott, érdemes mindkét helyiségbe ugyanazt a padlóburkolatot használni. Ezzel nemcsak nyugtató hatást érhet el, hanem optikailag nagyobbá is teheti a teret.


Inspiráció: Praktikus tippek, hogyan válasszuk ki a megfelelő padlót a konyhába.


Nappali padlója

nappali

A nappali a konyhával együtt a ház másik fontos helyisége. Ez a hely a pihenésre, olvasásra, ücsörgésre, barátokkal való találkozásra, de akár gyerekek játékára is szolgálhat. A nappali padlóburkolatának multifunkcionálisnak kell lennie, hogy minden családi életet érintő tevékenységet kibírjon, és egyben harmonikus összhatást teremtsen a bútorokkal.


A padlóburkolatnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

- jól kell kinéznie és illeszkednie a bútorokhoz,

- karc- és kopásállónak kell lennie,

- kényelmesnek és melegnek kell lennie a lábak alatt,

- könnyen kezelhetőnek kell lennie,

- csúszásmentesnek kell lennie,

- el kell nyelnie a zajt.


A legtöbb nappaliban parkettát, laminált padlót, vinil vagy parafa padlót használnak. Míg a kerámia csempe vagy a PVC padlóburkolat nem túl gyakori ebben a helyiségben, ezek is előfordulnak.


Padló a hálószobába

Mivel napja egyharmadát a hálószobában tölti, a kényelmes ágy és puha párnák mellett megérdemel egy tökéletes padlót is, amely minden igényét kielégíti, és egyben tükrözi személyes stílusát.


A hálószobai padlóburkolatnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

- kellemesen meleg és kényelmes a lábak számára,

- ellenálló a foltokkal, porral és szennyeződésekkel szemben,

- könnyen karbantartható,

- egészségre ártalmatlan, allergiások számára is megfelelő.


A hálószobai padlóburkolatok egyértelmű favoritjai a parketták, amelyek természetes hatást keltenek, kellemesek, otthonosak és nagyszerűek mezítlábas járáshoz. Jó választás lehet még a minőségi laminált padló is, amely a parketta praktikus alternatívája, rengeteg különféle dekorációval. Maximális kényelmet, melegséget a lábak alatt, otthonosságot és egészséges lakóteret biztosítanak a parafa padlók. Az extra otthonosság érdekében pedig használhat kis szőnyegeket is.


Padló a gyerekszobába


gyerek szoba

Ideális padlóburkolat kiválasztása a gyerekszobába nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Gyermekének biztosan olyan padlót szeretne választani, amely otthonos, de egyben könnyen karbantartható is. Fontos, hogy olyan anyagot válasszon, amely minden igényét kielégíti.


Játszás, móka, futás és ugrálás – a gyerekszobai padlóburkolatnak mindent bírnia kell. Míg a gyerekek a „menő” kinézetet értékelik, a szülők számára a praktikus szempontok a fontosabbak. Mely padlóburkolatok felelnek meg legjobban a gyerek- és tiniszobák kihívásainak?


A gyerekszobai padlóburkolatnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

- modern kinézetű és kényelmes legyen,

- könnyen karbantartható legyen,

- kényelmes és kellemes tapintású legyen,

- csúszásmentes legyen,

- ellenálló legyen a vad mozgásokkal, nehéz bútorokkal és kiegészítőkkel szemben, mint például a gyerek mászófal,

- egészségre ártalmatlan, allergiások számára is megfelelő legyen.


A parafa nagyszerű választás a gyerekszobába. Természetes, egészségre ártalmatlan anyag, meleg a lábak alatt, rugalmas és mégis elég tartós.


A fa parketta is kiválóan illik a gyerekszobába. Különösen azok, amelyek jól vannak olajozva és lakkozva, és sokat kibírnak. Mivel ez is egy másik természetes padlóburkolat, amely mentes a káros anyagoktól, jótékony hatással van a beltéri klímára. A parkettát azonban időnként újra kell csiszolni, hogy újra újnak tűnjön. A parkettát megvédheti szőnyeggel vagy védőszőnyeggel. Mindenképpen ügyeljen arra, hogy a gyerekszobába nem mérgező szőnyeget válasszon.


A csempe vagy természetes kő praktikus és szinte elpusztíthatatlan, de meglehetősen kemény és hideg.


Padló a dolgozószobába

A dolgozószobai vagy irodai padlóburkolatnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

- karcállónak kell lennie, hogy a gurulós székek lábai ne okozzanak karcolásokat,

- keménynek és stabilnak kell lennie, hogy a nehéz bútorok ne hagyjanak mélyedéseket,

- könnyen karbantarthatónak kell lennie.


Megfelelő anyag lehet a laminált padló, csempe vagy linóleum. Ha parafát vagy fát választ, ne feledje, hogy ezeket a padlókat előzetesen kezelni kell, és különösen ellenálló felső réteggel kell ellátni.


A dolgozószoba padlójának praktikusnak, kényelmesnek, szépnek kell lennie, és jól kell illeszkednie az irodai bútorokhoz. Ha sok időt tölt telefonálással, válasszon olyan anyagot, amely jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Szép kiegészítő lehet a szőnyeg, amely elnyeli a zajt.


Padló a fürdőszobába


furdő szoba

A fürdőszoba olyan hely, ahol szeretne ellazulni és pihenni, ahol a gyerekek pancsolhatnak és játszhatnak a kádban. Ez az a hely, ahol a kényelem valószínűleg a legfontosabb lesz.


Mitől lesz jó a padló a fürdőszobában?

- A burkolatnak vízállónak kell lennie.

- Csúszásmentesnek kell lennie, hogy elkerülje a baleseteket.

- A padlónak gyakori és rendszeres tisztítást kell kibírnia.


A ház egyetlen más helyiségében sem kell a padlónak többet megbirkóznia a vízzel, mint a fürdőszobában. Érthető tehát, hogy a fürdőszobában használt anyagoknak ellenállniuk kell a nedvességnek és a párának. A vinil padlók lehetővé teszik, hogy fürödjön anélkül, hogy aggódnia kellene a padló károsodása miatt.


A csempe klasszikus és ideális választás a nedves helyiségekbe. A cseréje azonban hosszadalmas és költséges lehet.


Az optimális kényelmet egy olyan padlóban találja meg, amely egyszerre sugároz meleget és jólétet. Kellemes atmoszférát árasztanak a fa padlók. Természetesek, szépek és kellemesek a szemnek, de nem a legjobb választás a fürdőszobába. A parafa padlók sem ideálisak, nem ellenállnak a nedvességnek és megduzzadhatnak.


Padló a háziállat-tulajdonosok számára

Ha háziállata van, elengedhetetlen a könnyen karbantartható felület. Néhány kutyafajta sok szőrt veszít, másoknak éles karmaik vannak, amelyek gyorsan megkarcolhatják a padlót. A padló kiválasztásakor ezért gondoljon a felület praktikumára és tartósságára.


A karcállóság egy dolog, fontos az is, hogy a padlót könnyen tisztíthassa és porszívózhassa. A szőr és a haj eltávolításához használjon jó minőségű porszívót és speciális keféket.


Milyen padló a legjobb a háziállatok számára?

- A szőnyegek puhák és melegek, de nehezebb őket karbantartani.

- A parketta és a parafa természetesek és kellemesek a felületre, de kevésbé ellenállóak a karcolásokkal szemben, és nedvesen megduzzadhatnak.

- A linóleum kemény és robusztus, de nem kínál gazdag kivitelválasztékot.

- A PVC és a vinil padlók kevés karbantartást igényelnek, de műanyagból készülnek és tartalmazhatnak egészségtelen anyagokat.

- A csempe ellenálló a karcolásokkal szemben és robusztus, de kemény és hideg.


Amint látja, a megfelelő padló kiválasztása a ház különböző helyiségeibe különböző tényezőktől függ, mint például a költségvetés, élettartam, karbantartás, tartósság, de az összhatás és benyomás is fontos. Bármilyen döntést is hoz, reméljük, hogy tippjeink megkönnyítik a választást, és olyan padlóburkolatokat választ, amelyek minden igényének és stílusának megfelelnek. Ha pedig a padló mellett festésre is szüksége van, online kalkulátorunkkal kiszámíthatja az árat, és Ádám akár másnapra is szerez egy ellenőrzött festőt.



0 hozzászólás

Comments


bottom of page