top of page
 • Szerző képeAdam

Mit rakni a nappali falára?

A nappali a legtöbb otthonban a leggyakrabban használt helyiség, és berendezése valójában tükrözi az ott lakók személyiségét is. Ezáltal gyakran a dekoráció is kifejezi ezt a személyiséget. Azonban valaki új lakásban lehet, hogy tanácstalan a dekorációval kapcsolatban, ezért itt vagyunk néhány tippel, hogyan díszítsük fel a falat, hogy a nappali egyéni és eredeti legyen.


Fali dekoráció a nappaliban

A szoba díszítését befolyásoló tényezők

Minden szoba kissé más, de amikor arra gondolunk, hogy mit tegyünk a falra, mindig figyelembe kell venni a szoba általános elrendezését és megjelenését, a bútorok elhelyezkedését benne, a választott stílust és színharmóniát, valamint természetesen a háztartás lakóinak személyes ízlését és preferenciáit is.


Fontos még, hogy mennyi szabad falterület áll rendelkezésre. Néhány nappali átjáróhely, így minimális nagy falterülettel rendelkezik. Ugyanilyen korlátozó lehetnek az ablakok az idősebb házakban, ablakülésekkel és mélyedésekkel. Ezért a dekorációs elemek kiválasztásakor érdemes figyelembe venni méretüket is, attól függően, hogy milyen nagy falra helyezik őket.


Bútorok

Az ülőgarnitúra általában az obi szobában a legjellemzőbb bútordarab, vagy legalábbis a kanapé vagy a fotel, valamint a könyvespolc és más tároló helyek. Ideális esetben egy stílusban és dizájnban vannak, de egy olyan nappali is gyönyörű lehet, amely csak különálló darabokból áll, amelyek stílusban nem feltétlenül illenek egymáshoz, de mégis harmonizálnak.


Minden az adott tulajdonos ízlésétől függ. Ez olyan, mint az öltözködés. Nem mindenkinek áll jól a feltűnő darab, és nem mindenki bátor a szokatlan dizájnhoz. Néha a falra helyezett dekorációként is működhet egy érdekes polc vagy más bútordarab, tükör, feltűnő óra, vagy akár érdekes kapcsolók, fém fali dekorációk és egyéb kiegészítők.


Tükrök fali dekorációként

TV és egyéb elektronika

A falon általában a legkiemelkedőbb elem a tévé, a stereo, a házimozi, a hangszórók vagy más elektronikai eszközök. Ha ilyen felszerelést szerzel be, ne csak a technikai minőségre, hanem a dizájnra is ügyelj. Ha külön-külön vásárolsz alkatrészeket, a színeknek és stílusnak összhangban kell lenniük, hogy a falad ne úgy nézzen ki, mint egy elektronikai áruház, amelyben mindenféle márkájú és stílusú elektronikai eszköz található.


Világítás

A megfelelő világítás jelentősen befolyásolhatja a szoba általános megjelenését, legyen szó fali lámpákról, sarokban álló lámpáról, vagy akár modern LED világításról, amelyet például a TV-képernyő megvilágítására használnak, hogy csökkentsék a szem fáradtságát a sötét szobában való TV-nézés során, vagy dekoratív fényekként például a bár fölött. A megfelelő megvilágítás kiemelheti az esti műalkotásokat a falon, például szobrokat vagy festményeket. A fény segítségével kiemelheted az otthonod különböző részeit is.


Virágok

Vágott virágok és cserepekben vagy ládákban elhelyezett növények nemcsak kiegészíthetik az enteriőrt, hanem önálló díszek is lehetnek. Például egy különleges vázában elhelyezett élő virágcsokor felhívhatja magára a figyelmet a fal előtt. Ugyanígy a különleges növények különleges virágtartókban is.


Egyesek akár virágos falat is készíthetnek, amelyben fa- vagy fémkeretet kombinálnak nagyszámú növénnyel. Sok embernek a száraz virágok és más természetes anyagok díszítései is kedveltek. Szépen kombinálhatók például a falon lévő fűzfa díszekkel. A virágok gazdagíthatják a falon lévő fa és más természetes díszeket is.


Virágok fali dekorációként

Stílusos dekoráció

A falakat díszíthetik

A faldekorációknak mindig illeszkedniük kell a nappali bútoraihoz és többi felszereléséhez. Maga a fal is lehet díszítőelem, ha különleges kő, fa, üveg, kerámia, fém vagy akár egyedi műanyag burkolattal van ellátva. Érdekes hatást kelthet a tapéta is, legyen az klasszikus vagy 3D-s, legyen az az egész falon vagy csak annak egy részén.


A múltban gyakran használt tapéták már régen kimentek a divatból. A mai trendek közé tartoznak a nagy egyszínű felületek, legyen az az egész fal vagy csak egy része, illetve a különböző méretű mintákkal rendelkező több színű tapéták. A nappali falán jól mutathat egy fotótapéta is, de vigyázzunk, hogy ne legyenek túlságosan kiábrándítóak a képek.


Képek fali dekorációként

Illeszkedés vagy kontraszt?

Amikor faldekorációt választasz a nappaliba, ne felejtsd el figyelembe venni a szoba általános stílusát. Ez olyan, mint a színek esetében - vagy összhangban, vagy éppen ellentétben, azaz új modernhez, vagy éppen antikhoz, rusztikushoz, naivhoz vagy népi művészethez, esetleg látszólag ellentétes kombinációhoz.


A modern bútorokhoz modern elemek illenek, de ugyanúgy egy modern szekrény fölött is uralkodhat egy hangsúlyos történelmi műalkotás, ha elég helyet kap ahhoz, hogy kiemelkedjen. Hasonlóképpen arányosnak kell lennie a faldekoráció méretének, színének és az egyes dekorációs elemek számának is. Egy túlzsúfolt szobában inkább kevesebb dekorációra van szükség, míg egy kevésbé berendezett helyiségben több dekoráció adhat hangulatot.


Egyéniesség mint stílus

Sok ember számára fontos, hogy milyen kapcsolatuk van a faldekorációs tárgyakkal. Lehetnek azok nagymama képei, ajándékok, emléktárgyak a világ körüli utazásaikról, a család tagjainak alkotásai, vagy akár kirándulásaik során összegyűjtött természeti tárgyak. A lehetőségek végtelenek, csak ki kell választani.


Leggyakoribb dekorációs elemek

Néhány elemet már említettünk, de nem árt összefoglalni mindegyiket. Ide tartozhatnak:


Bútorok, világítás és kiegészítők

 • polcok,

 • órák,

 • tükrök,

 • lámpák és gyertyatartók.


Műalkotások

 • festmények,

 • szobrok,

 • fém, fa és egyéb műanyagok,

 • fotók,

 • szőnyegek, tapéták, textil faliképek,

 • falszobrok,

 • üveg, kerámia.

Egyéb

 • poszterek,

 • kép reprodukciók,

 • családi fényképek,

 • emléktárgyak és személyes emlékek,

 • virágok, kövek és egyéb természetes anyagok,

 • gyertyák,

 • bármi, ami nap mint nap örömet okoz látni.

Eredeti vagy replika?

Ugyanúgy beszerezhet reprodukciókat pár százért, mint kevésbé ismert művészek eredeti munkáit pár ezerért vagy műalkotásokat több százezrért vagy millióért. Ez csak az ízlésén és a költségvetésén múlik. Ugyanilyen sokféle a lakberendezési kiegészítők palettája is - a sorozatgyártásban készült és ezáltal olcsóbb tárgyaktól egészen az egyedi műalkotásokig és más elemekig.


Festmények dekorációként

Valódi kincseket néha bolhapiacokon, antikváriumokban az örökségek felvásárlásakor, vagy akár az internetes árveréseken is találhatunk. Csak merjünk keresni. Néha valódi kincseket találhatunk a töredékáron. Ha korlátozott a költségvetésünk, akkor kombinálhatunk egy drágább dekorációt kevésbé költséges, de hozzáillő elemekkel. Látogassunk el antikvitásokhoz vagy galériákhoz, lehet, hogy valami megragadja a figyelmünket.


Ne feledkezzünk meg az ablakok megfelelő díszítéséről sem, amelyekbe egész évben tehetünk dekorációkat, és így teljes mértékben kiegészíthetjük otthonunk általános díszítését.


Emellett ne hagyjuk figyelmen kívül a falakat sem, amikor a terek dekorálásáról van szó. Az alapos és friss festés jelentősen befolyásolja egy adott szoba általános hangulatát. Az új festés jelentősen támogatja a tér dekorációját, és végül finomhangolja a szoba általános érzetét. Ha érdeklődést mutatna a festés iránt, ne habozzon, és próbálja ki az Adam festési szolgáltatásait.

0 hozzászólás

Comments


bottom of page