top of page
  • Szerző képeAdam

A színek pszichológiája - milyen színűre fessük a szobákat?


Ha valaha is kinyitottál akár csak egy színmintát is, akkor tudod, hogy a megfelelő szín kiválasztása bármely helyiségbe valójában elég nagy tudomány. Egy idő után már nem látsz különbséget a színek között, és az árnyalatok közötti apró különbségek kezdenek az idegeidre menni, szinte lehetetlen választani. Ezért hoztunk neked egy egyszerű útmutatót arról, hogyan választhatod ki a megfelelő színt bármelyik helyiségbe. Elmondjuk, hogy például melyik szín alkalmas a gyerekszobába, és melyik a konyhába vagy a fürdőszobába.




A szín hangulata

Kezdjük az elején. Hogyan lehetséges, hogy minden szín teljesen más hatást gyakorol ránk? Valószínűleg mindannyian ismerjük a tipikus beskatulyázást - a piros az agresszív, a kék a fiúknak, a rózsaszín pedig a lányoknak való. De az asszociációinknak más-más eredete is lehet.


A színpaletta

Egyes asszociációink genetikai eredetűek. Az anyatermészet mindig is védelmezett minket, és számos módszert talált ki arra, hogy figyelmeztessen bennünket arra, mi lehet káros az egészségünkre. Gondoljunk csak a mélyvörös árnyalatra egy nyílméreg békán - egyenesen ordít, hogy mérgező. És még több száz ilyen példát sorolhatnánk. Egyes színek esetében egyszerűen természetes módon ragaszkodunk a tulajdonságaikhoz.


De életünk során más jelentéseket is megtanulunk. Néhányat a társadalomból veszünk át, amely természetesen követi a trendeket. Tudtad például, hogy a kék régen a lányok színe volt? Ezek az asszociációk tehát idővel változhatnak. A színeket különböző élményekhez és emlékekhez is társítjuk. Ha például rózsaszín paplan alatt aludtál a nagymamádnál töltött nyaraláson, a rózsaszín mindig is a nyaralást, a békét és a gondtalanságot fogja jelenteni.




A választásunkat befolyásoló tényezők

Ha eltekintünk a fent említett pszichológiai tényezőktől, amelyek a színekhez való viszonyunkat alakítják, a belsőépítészeti színek tényleges kiválasztását inkább fizikai tényezők befolyásolják. A színeket általában meleg és hideg színekre oszthatjuk. A melegek mindig felmelegítenek és felvidítanak, érzelmeket váltanak ki belőlünk. Ezért alkalmasak társas helyiségekbe, például nappalikba, konyhákba, sőt még gyerekszobákba is. A hidegek viszont megnyugtatnak minket, és olyan helyiségekbe valók, ahol pihenni, kikapcsolódni vagy egyszerűen csak magunkra koncentrálni szeretnénk - azaz hálószobákba, fürdőszobákba vagy akár a dolgozószobába.



Az ideális szín kiválasztásakor figyelembe kell venni azt is, hogy mennyire világos vagy gazdag színt szeretne használni. Ez attól függ, hogy milyen elrendezésű helyiséget szeretnénk kifesteni. Ha kis helyiségről van szó, akkor világos színeket használunk, amelyek az egész teret feldobják, és így nagyobbnak tűnnek. Arról azonban már írtunk, hogyan lehet egy kis helyiséget másképp optikailag nagyobbá tenni. Általánosságban azonban a semleges és világos színek időtállóak, és jól illenek a különböző színű bútorokhoz. A legjobb azonban, ha a falszínt utoljára, a bútorok kiválasztása után választod ki. Így az egész enteriőrhöz illeszkedik, és nem lesz véletlenül olyan színű a kanapé, amely nem illik a falakhoz.


Mit jelentenek tehát a színek?

Ha még mindig nem tudod, melyik szín a megfelelő, akkor beszéljünk az egyes színekről külön-külön. Talán eligazítunk, és végre ki tudod majd választani a szobádba a megfelelőt.


A szürke, a fekete és a fehér az arany szentháromság, ezek az alapszínek. Általában más színekkel kombinálva alkalmazzuk őket. A fehér azonban kivételt képez, amiről később részletesen is szót ejtünk. A szürkét és a feketét azonban mindig együtt használjuk. És vigyázzunk a feketével! Körültekintően válasszuk, mert jelentősen csökkenti a teret.


A kék egy szép szín. És nincs ez másként akkor sem, amikor a megfelelő festékszín kiválasztásáról van szó. Ha világos változatot választasz, ez a nyugalom színe. Ezért alkalmas a fürdőszobába vagy a dolgozószobába. A sötétkékkel azonban óvatosan bánj, mert bizonyos fokú feszültséget kelthet. A királykék viszont a luxus jele.



A lila hasonló eset. Általában fényűző vagy extravagáns színnek tartják. A sötétlila nagyon szalonképes, és így alkalmas társasági terekbe. Másrészt a levendula alkalmas a pihenésre. Nem tévedhetsz tehát, ha például a hálószobádat levendulára fested.


Egy másik nyugtató szín, amely a termelékenységhez vezet, a zöld. Ez a természet színe, és így nyugtató hatással bír. A zöld az újrakezdést is jelenti. Ezért tökéletes a hálószobába vagy a dolgozószobába.


Az utóbbi években nagyon népszerű színek különösen a sárga és a narancssárga. Mindkettő nagyon energikus, társaságkedvelő és melegséget áraszt. A sárga abban is nagyszerű, hogy vizuálisan felnagyít és feldob bármilyen teret. Festheted sárgára és narancssárgára a nappalit, a konyhát, a gyerekszobát vagy az étkezőt.


Az egyetlen szín, amivel vigyázni kell, az a piros. Amellett, hogy a hatalom színe, az agresszió színe is. Ezért csak kis mennyiségben használd, például a nappaliban vagy egy nagy térben, ahol elveszni látszik.


A fehér a legsokoldalúbb szín. Valószínűleg mindenkinek van egy olyan szobája, amely egyszerűen fehér. De talán te is tapasztaltad már, hogy a látszólag egyszerű fehérre festés után azt mondtad magadnak, hogy ez nem AZ a fehér, amit elképzeltél. Azonban képtelen vagy megmondani, hogy mi az, ami nem tetszik benne. Csak azt tudod, hogy ez nem a megfelelő szín. Mert a megfelelő fehéret kiválasztani nem is olyan egyszerű. Ha elmész egy festékboltba, azt fogod látni, hogy a fehér festéknek a pigmenttől függően rengeteg adalékanyaga lehet - standard, plusz, bónusz, polár vagy pro. A standard festékben kevés fehér pigment van, ezért műszaki belső terekben, például pincében vagy garázsban használják. Az olyan színek, mint a polar vagy a profi a legmagasabb minőségűek. Nagyon tisztán néznek ki, és több fényt adnak.


Mi itt az Adamnál úgy gondoljuk, hogy a szobafestés nem lehet nehezebb, mint taxit fogni. Ezért válasszd ki a dátumot, az időpontot és a színt otthodba, mi pedig gondoskodunk a többiről. Mindezt a legjobb minőségben, egy profi szobafestőtől!



0 hozzászólás
bottom of page