top of page
Szerző képeAdam

Alapvető festési kellékek áttekintése

Azt mindannyian tudjuk, hogy a festéshez ecsetre és festékre van szükség. De a festés nem csak erről szól. Számos szerszám és kellék van, amire szintén gondolni kell, ha saját kezűleg festünk. Előző cikkünkben, Hogyan készüljünk fel a szobafestésre, arról beszéltünk, mi minden előzi meg a festési folyamatot, és hogyan is kell csinálni. Ma az egyes szerszámokkal foglalkozunk, mire valók, és nagyjából felvázoljuk az egyes eszközök pénzügyi költségeit is. Ha nem tervezi, hogy profi festővé válik, talán rájön, hogy nem éri meg annyi új felszerelést beszerezni, amelyet öt évente egyszer használ fel a rendszeres átfestés során.


Festési kellékek

Alapos takarás mindenekelőtt

A festés nem az ecsettel és a festékkel kezdődik, hanem sokkal korábban, amikor önmagunkat és a helyiségeinket készítjük elő a festésre. Ekkor lépnek színre különböző takaróanyagok, amelyek megkönnyítik a szobafestés utáni takarítást, és védik a bútorokat és a padlót a fröccsenés és a festék általi sérülés ellen. Számos változata létezik a takarófóliáknak és ponyváknak, amelyek gyakorlatilag csak vastagságukban különböznek. Használhat takarószövetet is, amely a legvastagabb védelem, és olyan helyekre is alkalmas, amelyek hajlamosabbak a károsodásra – például ajtó küszöbök vagy a padló bizonyos részei, ahol gyakran járkálnak. Az egyszerű ponyvákkal ellentétben, amelyek néhány tucat koronába kerülnek, ez az anyag akár több száz koronára is rúghat.

Ezen kívül szüksége lesz a klasszikus festőpapír szalagra. Ezzel nemcsak összekapcsolja az összes takaróanyagot egy áthatolhatatlan felületté, hanem megvédi a konnektorokat vagy a radiátorcsöveket is.


Előkészületek a festés előtt

A takaróanyagok kezeléséhez (legyen szó akár egyszerű ponyváról vagy takarószövetről) elegendő lesz egy egyszerű olló. Azonban érdemes befektetni egy gipszkarton késbe is, amely minőségibb, és különösen a takarószövet kezelésénél hasznosabb lehet.

És egy utolsó tanács – az ablakok takarásánál ne feledje az ablaküvegeket is. Ezeket is takarhatja a már említett takarófóliákkal, de akár ragasztószalaggal vagy kartonnal is. Biztos lehet benne, hogy így festés után nem talál majd egyetlen apró festékcseppet sem, amely rontaná az ablak kilátását.


Szabaduljon meg a régi festéktől

Miután alaposan letakarta mindazt, ami a festési folyamat során beszennyeződhetne, végre elérkeztünk a szorgalmas kőműves munkához. Ugyanis a falakhoz érünk. Még ez sem lesz maga a festés – először gondoskodnunk kell arról, hogy a festék jól tapadjon az alaphoz. Ez magában foglalja a falak lekaparását, a lehetséges karcolások és egyenetlenségek javítását, valamint az alapozást.


Ecsetek a festéshez

A falak lekaparásához nagy festőhengert fogunk használni, lehetőleg hosszú nyéllel (akár teleszkópos, akár egyszerű), amely később a festéshez is jól jön majd. Hogy szükséges-e a falat lekaparni, egyszerű teszttel megállapítható. Nedves hengerrel áthaladunk a falon – ha a festék azonnal elkezd hámlani, akkor a falat le kell kaparni. A hengert ezen kívül az alap nedvesítésére is használjuk a lekaparás előtt. Ehhez szükség lesz egy festőkaparóra, amely nem drága – körülbelül 50 korona. A vakolat maradványainak eltávolításához (tehát a maradék vakolat eltávolítása) elegendő egy klasszikus rövid kerek ecset, amelyet később a festésnél is használhatunk, így nem szükséges például vakoló szövetbe beruházni, amelyet általában a kőművesek használnak.


De mi van az egyenetlenségekkel?

A gondos lekaparás után szükséges lesz kijavítani az összes egyenetlenséget, amelyek az évek során megjelentek. Az első számú eszköz, amely nélkül nem boldogul, a spakli. Ezzel fogja felvinni a javítóanyagot, bármit is választ. Ráadásul nem nagy beruházás, mert egy spakli ára alacsony tucatnyi koronában mozog.

És mivel javítsuk ki a lyukakat? A válasz erre a kérdésre a lyukak vagy karcolások méretétől függ a falain. Ha a kopás nagyobb, fontolja meg a gipsz használatát. De figyelem! Bár a gipsz árbarát, ha még soha nem dolgozott vele, alkalmazása nehéz lehet. Alternatíva lehet a kész belső glett használata. Ez azonnal használatra kész, és kisebb karcolásokat és repedéseket is kijavít. Ehhez elegendő lehet a por alapú glett, amely valamivel olcsóbb. De itt is figyelni kell az alkalmazására. Egy másik alternatíva az akril tömítő, amelynek alkalmazása nem bonyolult, és kedvezőbb ára miatt kisebb csomagokban is kapható, ami a gipsz vagy por alapú glett esetében nem magától értetődő.


Az utolsó lépés a festés előtt – alapozás!

Az ilyen javítások után a falon különféle anyagok keveréke keletkezik, amelyet egységesíteni kell. Ezt az alapozó festék végzi el, amely emellett még számos más dolgot is elér. Növeli ugyanis a további festékrétegek tapadását, és a színes festék tökéletesen fedni fog. Az alapozás emellett kiváló megelőzés a penész ellen, különösen a nedvesebb helyiségekben, amelyek így hajlamosabbak erre a problémára.


Alapozó festék

Az alapozás mellett szüksége lesz festőhengerre és ecsetre. Ezeket azonban már korábbi lépésekhez is használnia kellett. Az alapozás alkalmazásakor hasznosak lehetnek más típusú ecsetek is, amelyeket később a tényleges festésnél is felhasználhat. A kisebb részletekhez fontolja meg kisebb ecset beszerzését, és a nehezebben elérhető helyekhez sarokecsetet.


És végre a festés

Arról, hogy mikor használjunk ecsetet és mikor hengert, már részletesen beszéltünk a festés közben elkövetett leggyakoribb hibákról szóló cikkünkben. A legfontosabb tanulság azonban az, hogy valóban mindkettőre szüksége lesz. Javasoljuk, hogy szerezzen be egy festőecsetek és hengerek készletét. Ügyeljen arra, hogy a csomag tartalmazzon festéktálcát és lehúzórácsot is, amelyek valóban elengedhetetlenek, ha a festéket egyenletesen szeretné eloszlatni a falakon. Fontolja meg egy festőlétrát is, ha nem szerel fel hosszú nyelű hengert.

0 hozzászólás

Comments


bottom of page