top of page
  • Szerző képeAdam

Hogyan kombináljuk a színeket a belső térben?


Nem mindig kell hatalmas összegeket befektetned ahhoz, hogy megváltoztasd az otthonod belső terének benyomását. Elég, ha átgondolod a színeket, és megfelelően kombinálod őket, legyen szó festékről vagy tapétáról, bútorokról vagy lakástextíliákról és kiegészítőkről. Az otthonunk színvilágának megváltoztatása pszichológiai újraindítást is jelenthet, például akkor, amikor lezárunk egy életszakaszt.


nappali bőr kanapéval


A színek alapvető szabályai a belső térben


Bár végtelen számú színkombináció létezik, vannak bizonyos, általánosan érvényes és követendő szabályok a színek belső térben való kombinálására.


A három szín szabálya


A lakberendezők világszerte azt a szabályt követik, hogy egy térben legfeljebb három domináns szín az optimális. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek más színű részletek, de a három alapszínnek kell dominálnia. Természetesen a kiválasztott színeknek illeszkedniük kell egymáshoz. Ez a bútorokra is vonatkozik, ahol egy helyiségben legfeljebb három fahatású tónus lehet. És miért pont három? A túl sok szín zavaró, egy szín különböző árnyalatai pedig meglehetősen unalmasak lehetnek. Hosszú évek tapasztalatai alapján ezért a mindössze három szín kombinációja egy enteriőrben optimálisnak tekinthető.


színek a nappaliban

Színkör

A három szín megfelelő kombinációjának meghatározásában az úgynevezett színkör segít. Ha a kiválasztott színek a körön egyenlő oldalú háromszöget alkotnak, akkor harmonikusan illeszkedniük kell egymáshoz. Az ellentétes színek egymással szemben helyezkednek el a színkörön, de nem zavarják egymást. A körön egymás mellett vagy közvetlenül egymás mellett elhelyezkedő színek szintén harmóniát alkotnak.

színpaletta

Fontos azt is tudni, hogy melyek az elsődleges és melyek a másodlagos színek. Az elsődleges színek nem keverhetők, míg a másodlagos színek két elsődleges szín keverésével jönnek létre. Az elsődleges színek a sárga, a piros és a kék, míg a másodlagos színek a lila, a narancs és a zöld. A harmadlagos színeket az elsődleges és másodlagos színek két árnyalatának keverésével kapjuk.


Színminták


60-30-10 szabály


Ez a szabály finomítja az előzőt, és azt mondja ki, hogy a kiválasztott színeket 60%-30%-10% arányban kell kombinálni. A legnagyobb színfelületek a falak, a padló és a nagyméretű bútorok, ahol a kiválasztott színek egyikének kell domináns színelemnek lennie. Ezt néha háttérszínnek is nevezik. A második színnek, amelynek a tér körülbelül egyharmadát kell elfoglalnia, illeszkednie kell a domináns színhez, megfelelően kiemelve azt, de önmagában is eléggé jellegzetesnek kell lennie. Ezt nevezik másodlagos színnek. A nagy területek közül ennek kell megjelennie a függönyökön, a szabadon álló bútordarabokon, a kisebb szőnyegeken stb.


Tipp: Különleges szoba vagy ablakforma esetében, ne félj attól, hogy a függönyöket a pontos méreteidre készíttesd el.


sötét nappali

Barna belső tér


A harmadik színárnyalatnak kicsit kontrasztosnak kell lennie az előző kettővel, hogy személyiséget és eredetiséget adjon a szobának. Ezért a harmadik színnek meg kell jelennie például a festményeken, dekorációkon, kis textíliákon, például a kanapé párnáin, terítőn stb. Az egyes színek százalékos aránya hozzávetőleges, nem kell szigorúan betartani, egy negyedik kisebbségi szín is megjelenhet.


Játék a térrel


A szobák mérete és magassága változó, és csak a színek megfelelő kombinációjával lehet a tér vizuális érzékelését hangsúlyozni vagy elnyomni. Ha vizuálisan fel akarod dobni a helyiséget, a mennyezethez a falaknál feltűnően világosabb árnyalatot válassz, ideális esetben fehéret.


A magas mennyezetű helyiségekben, például a történelmi épületekben, a mennyezetet vizuálisan lejjebb lehet vinni, ha a mennyezeten sötét színt használunk. A keskeny vagy kis helyiségeket világos színekkel kell festeni, és a tér növekedését vizuálisan ki kell emelni, például tükrökkel és megfelelő világítással. Egy kis helyiségben az sem jó ötlet, ha nagy és sötét mintákat használunk a tapétán.


Másrészt egy túl nagy szoba vizuálisan csökkenthető sötétebb és melegebb színárnyalatok vagy nagyobb mintázatú tapéta használatával. Egy hosszú, keskeny szoba vizuálisan rövidíthető azzal, ha a távoli falon sötétebb színt használunk, mint az oldalsó falakon, egy rövid szoba pedig meghosszabbítható egy nagyon világos távoli fal és sötétebb területek használatával az oldalsó falakon vagy a bútorokon.


A színek pszichológiája


Mindenki más színeket és más színkombinációkat szeret. A színek érzékelése szubjektív, és a színpszichológiáról szóló cikkünkben mélyebben elmélyedünk benne. Nemcsak az évszak, hanem a természetes és mesterséges megvilágítás, valamint az ember mentális állapota vagy hangulata is befolyásolhatja. A színek alapvető felosztása a meleg és hideg színekre, azaz kollektívan színes, valamint a semleges színekre történik.


Meleg színek


Egyszerűen fogalmazva ezek a nap, a tűz, az élet színei... Ezek tehát a sárga, a narancs, a piros és ezek árnyalatai, amelyek aktív, dinamikus, élénk hatásúak.


Hideg színek


A víz, az ég, a zöld természet színei viszont hűvös hatásúak, ezért nevezzük őket hideg színeknek. Ide tartozik a kék, a zöld, a lila és ezek árnyalatai. Nyugtató hatásúak, hűsítik a teret.


Színes és semleges színek


A meleg és hideg színeket tarka színeknek, más néven kromatikus színeknek nevezik. Ellentétük a semleges, más néven akromatikus. Ezek közé tartozik a fehér, a fekete, a szürke vagy az ezüst.




Hogyan hatnak az egyes színek

Mint már említettük, a színek hatása minden emberre egyéni, de az alapszíneknek vannak általánosan elfogadott jellemzői:


Piros - energikus, érzelmi hatású, növeli az étvágyat és egyeseknél a nemi vágyat.


Lila - a spiritualitással kapcsolatos, de egyben stimuláló szín is.


Sárga - a nap színe, energiát ad, örömöt ébreszt.


Narancssárga - aktív, energikus, tüzes.


Zöld - nyugtató, segíti a mentális jólétet, kedvez az ellazulásnak.


Kék - szintén nyugtat, csökkenti a szívverést, lassítja a légzést, ezért ideális a hálószobákba a pihentető alváshoz.


Rózsaszín - fokozza az édesszájúságot, ezért gyakran megtalálható az édességek belső terében, a szerelemhez társul, és a lányszobák jellegzetes színe.


Szürke - visszafogott, átlagos szín, ideális a merészebb árnyalatok kiegészítésére


Fehér - semleges, bármilyen színnel kombinálható, az ártatlanságot, tisztaságot szimbolizálja


Fekete - szintén semleges, gyakorlatilag bármilyen színnel kombinálható, elegánsnak és fényűzőnek tűnik.


Barna - földes szín, szolidnak és elegánsnak tűnik, gyakran dominál a fényűző irodákban


Arany - jól keveredik a feketével, fehérrel és más árnyalatokkal, fényűzően néz ki.



Hogyan dolgozzunk a színekkel a belső terekben?


Mielőtt festés, kiegészítők vagy bútorok vásárlása mellett döntenél, mérlegeld a színeket és a hozzájuk való illeszkedést. Ideális esetben előzetesen egy kis mintán próbáld ki a kombinációt, vagy keress egy hasonló enteriőrt egy katalógusban vagy dizájnmagazinban, és nézze meg, hogy az a színösszeállítás hogyan működik számodra. A falon megjelenő színkombinációnak nemcsak a helyiség berendezéséhez, hanem annak rendeltetéséhez és a használó természetéhez is illeszkednie kell.


Ne feledkezz meg a részletekről sem. A bútorok, más színű kiegészítők vagy berendezési tárgyak teljesen megváltoztathatják az általános színsémát. A színeket a lakberendezést segítő speciális alkalmazások segítségével is kiválaszthatod.


Még ha egy nagyon merész szín meg is ragadja a figyelmed, marad a visszafogottabb lehetőségeknél, például az alapszín egy világosabb árnyalatánál. Egy mélyvörös vagy türkizkék fal nézegetése nap mint nap kissé fárasztó lehet, ahogyan az is, hogy nap mint nap egy rózsaszínű fotelben ülsz. Még a lakberendezésben is a kevesebb néha több.

0 hozzászólás
bottom of page