top of page
  • Szerző képeAdam

Erre a 6 dologra érdemes odafigyelni szobafestésnél

Mit kellene elkerülni szobafestés közben? Mire kellene nagyobb figyelmet fordítani? Hoztunk számodra 6 gyakori hibát, amire célszerű figyelned szobafestés közben! Csodára azért ne számíts, a lakás festése nem a világ legegyszerűbb dolga, főleg ha magadnak csinálod. Akár azért vállalod be, mert unatkozol, vagy hogy pénzt spórolj (ami nem mindig igaz), a következő pontok segíteni fognak,2 hogy a lehető legjobb eredményt érhesd el!


szobafestés, festés, budapest, házilag, felújítás, tisztasági festés, festék, glettelés, színválasztás, henger, ecset, szakember, szakértő, árajánlat

1. “Nem lesz nagy kosz”

Ebben ne nagyon bízz. Senki nem akar tönkrement bútorokat és koszos padlót látni, szerencsére ez könnyen megelőzhető a megfelelő előkészületekkel. A legfontosabb, hogy minden falat hozzáférhetővé tegyünk. A kisebb bútorokat átmenetileg átviheted egy másik szobába, de a nagyobbak a helyszínen fognak maradni. Erre a legjobb megoldás a ponyva, kartonpapír és ragasztószalag.


Mindent, ami a festésre váró helyiségben marad, le kell takarni. Az ehhez szükséges eszközöket egyszerűen és olcsón be lehet szerezni. Fóliával a bútorokat, kartonpapírral pedig a padlót fogod tudni hatékonyan megvédeni. Ha nem tudod, hogy hol lehet kartont szerezni, próbálkozz élelmiszerboltokban, általában szívesen adnak dobozokat, amelyek kihajtva tökéletesen megfelelnek a feladatra. Ragaszd össze a papírokat, hogy a lehető legjobban takarják a felületeket. Ne felejtsd el az ablakok és az ajtók széleit is leragasztani, ha nem akarod, hogy a szobád úgy nézzen ki, mint egy ötéves kifestőkönyve.

szobafestés, festés, budapest, házilag, felújítás, tisztasági festés, festék, glettelés, színválasztás, henger, ecset, szakember, szakértő, árajánlat

2. “Lyukak mindenhol”

Most, hogy gondoskodtunk a bútorok és a padló tisztaságáról, feltehetjük a kérdést: kezdődhet a festés? Még nem! Ellenőrizd a falak épségét. Ha lyukakat, repedéseket, bármilyen apró sérülést látsz rajta, először azokat kell megjavítani.

A legtöbb kisebb kopás és repedés esetén elegendő egy kis tömítő vagy glett. Ha azonban falon nagy repedések vannak, inkább fordulj szakemberhez. Senki sem szeretné, ha az ilyen repedések újra megjelennének az újonnan festett falakon. Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy hányszor festették már a helyiséget. Ha több korábbi festékréteget látsz a falon, amely már hámlik, akkor le kell kaparni a régi festéket. Ha a festékrétegek száma magas, de a falak nem hajlamosak a leválásra, a festés előtt fontold meg a mélyalapozó réteget. Ez megerősíti és egységesíti a falak felületét, és az új festék jobban meg fog rajta maradni.


szobafestés, festés, budapest, házilag, felújítás, tisztasági festés, festék, glettelés, színválasztás, henger, ecset, szakember, szakértő, árajánlat

3. Milyen színt válasszak?

Valószínűleg most néhány kérdés fut át a fejeden. Az első minden bizonnyal a "Milyen típusú és árnyalatú színt válasszak"? A színek kiválasztása ijesztő feladatnak tűnhet, mégis ez a festés legfontosabb lépése. Egyáltalán nem könnyű kiválasztani a festéktípusokat, ha az olyan szavak, mint akril, diszperziós vagy latex nem mondanak semmit. Az a festék, amelyet a rendszeres falkarbantartáshoz használsz, teljesen más lesz, mint amit a legelső festéshez veszel. Ez nagyban függ a felülettől is. Vásárláskor ne félj megkérdezni a gyártókat vagy a kiskereskedőket, akik szívesen adnak tanácsot a választással kapcsolatban. Az Adam-nál a legtöbb festő a Dulux árnyalatait használja (vigyázz, ne keverd össze a szürke 50 árnyalatával, ahhoz moziba kell menni).


szobafestés, festés, budapest, házilag, felújítás, tisztasági festés, festék, glettelés, színválasztás, henger, ecset, szakember, szakértő, árajánlat

De a festék típusa nem minden. A másik kérdés, amit valószínűleg felteszel magadnak, az, hogy "Mennyi festékre van szükség?". Minden festékes dobozon fel van tüntetve, hogy mekkora területet fed le. Ne felejts el két kannát vásárolni, mert általában szükség lesz arra, hogy a helyiségeket másodszor is lefesd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a festék mennyisége vagy típusa miatt az ilyen festés drágább lehet.


4. Henger vagy ecset?

Egy örök kérdés - henger vagy ecset? Itt is lehet hibázni, de nem kell túl sokat problémázni a megoldáson. A henger általában nagy felületekre alkalmas. Használatakor azonban figyelni kell a felületre. Ha olyan falakat festesz, amelyeken már sok festék van amit korábban nem kapartál le, akkor a henger lehámozhatja a korábbi festéket. A festék ragadós, és van, hogy a henger több kárt okoz mint hasznot.

Az ecset alkalmasabb apróbb részletek, szélek vagy sarkok festésére. De ezen belül is, számos ecset közül kell választanod, akár mesterséges, akár természetes sörtés eszközzel szeretnél dolgozni. Általában a lapos ecsetek alkalmasabbak a nagy felületekre, így ebből a szempontból hasonlóak a hengerhez.


5. Türelem!

Mindenki azt szeretné, ha a festés minél hamarabb elkészülne, de a türelem rózsát terem. És ez a második réteggel sincs másképp. A legegyszerűbb, ha követed a festék használati utasítását. Ha azonban az hiányzik, akkor sem árthat, ha 24 órát vársz az első és a második réteg között. A második rétegnek vastagabbnak kell lennie, a színen azonban egy kicsit lehet hígítani.


szobafestés, festés, budapest, házilag, felújítás, tisztasági festés, festék, glettelés, színválasztás, henger, ecset, szakember, szakértő, árajánlat

6. Fogadd meg a tanácsokat

A festés nem egy perces munka. Ráadásul elég drága is lehet, ha azt szeretnéd, hogy a munkád minőségi legyen. Ha minden felszerelést meg kell venned, először is gondold át, hogy valóban használni fogod-e. Ebben a cikkben már többször hangsúlyoztuk, hogy ne félj konzultálni szakértőkkel. Különösen, ha a falak javításra is szorulnak, javasoljuk, hogy fordulj valakihez, aki jártas a szakmában. Használd az adamfestes.hu-t, hogy több szabadidőd maradjon!


Mi sokkal könnyebbé tudjuk tenni az egész festési folyamatot, és nem kell időt töltened a felesleges aggodalommal. A tapasztalt festők legnagyobb hálózatának köszönhetően, mi az www.adamfestes.hu -nál kedvező árakat és csúcsminőséget kínálunk, és teljesen rajtad múlik, hogy mikor. Nincs többé alkalmazkodás a mesteremberek igényeihez. Az Adam a te igényeidet tartja szem előtt. Ha tehát festőt keresel Budapesten vagy környékén, forduljon az Adamhez. Nemcsak az otthonodban lévő helyiségekkel, hanem irodákkal, házakkal és bármilyen belső térrel dolgozunk. Az ár pedig nem fog meglepni - csak kattintson a menüben az ingyenes árajánlatkérés gombra, és online kalkulátorunk máris ad egy becslést. Azonnal és teljesen átláthatóan.


0 hozzászólás
bottom of page