top of page
Szerző képeAdam

Tippek a gyermekek kreativitásának ösztönzésére otthon

A kreativitás számos formában jelentkezik, a rajztól és festéstől kezdve az íráson és olvasáson át, a táncon át a művészetig, a különféle munkákig és kézműves foglalkozásokig. Gyakran küzdünk azzal a véleménnyel és tévhitekkel, hogy a kreativitás olyan dolog, amivel az ember automatikusan megszületik. A kreativitás azonban csak részben veleszületett, sokkal fontosabb az élethez a tanult és a tapasztalatból szerzett kreativitás.


gyerek, kinti festés

Módszereket keres a kreativitás ösztönzésére gyermekeiben? Merítsen ihletet a következő tippekből és tevékenységekből, amelyek segítenek a gyermekeknek kreatív képességeik fejlesztésében és teljes potenciáljuk kibontakoztatásában.


Miért fontos a kreativitás a gyerekekben?

Amellett, hogy a kreativitás a 21. század egyik kulcsfontosságú készsége, a kreativitás jótékony hatással van az ember jólétére és általános mentális egészségére. A kreativitás előnyei a gyermekek számára végtelenek. A kreativitás javítja gyermeke önértékelését, motivációját és motorikus készségeit , problémamegoldó képességét és a nehéz érzések kezelését, világszemléletét, és növeli a jövőbeni sikerek esélyeit.


A gyerekek gyakran a játék során tanulnak és fejlődnek a legjobban. Gyerekjátékokkal való játék közben való játék közben manipulálják az anyagokat, kifejezik magukat verbálisan és non-verbálisan, interakcióba lépnek és különböző szerepeket próbálnak ki. A játék által fejlesztik az önbizalmat, a kommunikációt, a természetes kíváncsiságot és a vágyat, hogy felfedezzék az őket körülvevő világot. A fantáziadús és kreatív játéknak köszönhetően a gyerekek találékonyságot tanulnak, kreatívan gondolkodnak és fejlesztik képzelőerejüket.


A kreativitás és a kreativitás ösztönözhető és fejleszthető készségek, amelyek kreatív teret adnak a gyermeknek az önreflexióra és lehetőséget arra, hogy kifejezze magát.


10 tipp a kreativitás ösztönzésére a gyerekekben

Hozzon létre egy kreatív sarkot otthon


Ahhoz, hogy a gyermek kreatív legyen, térre, eszközökre, anyagokra van szüksége. Keress otthon egy helyet, ahol a gyerekek rendetlenséget csinálhatnak. Nem kell, hogy az egész szoba legyen. Egy sarok vagy egy asztal ugyanolyan jól működik. Hozzon létre egy kreatív sarkot a gyermek számára , ahol megvalósíthatja önmagát anélkül, hogy állandóan a rendetlenségre kellene gondolnia. Tegyen oda dolgokat, amelyeket ötletes játékhoz használhat, például régi ruhákat, vasalókat , építőkockákat, zsírkrétákat és egyéb művészeti kellékeket, papírt, kartont, dobozokat, szövetdarabokat.


Ismertesse meg vele az összes lehetőséget

Színes festés

Soha nem tudhatod, mire nyúl a gyereked. Bátorítsa őt, hogy próbáljon ki különféle tevékenységeket, például éneklést, táncot, rajzolást, színházat és másokat. A gyermek tehát megválasztja, hogy mit élvez, és melyik területen fog kreatívan fejlődni.



Korlátozza a képernyőidőt

Ha sok időt tölt a számítógépen, videojátékokkal vagy a TV képernyője előtt, ez korlátozhatja a gyermek kreativitását. Ahelyett, hogy új lehetőségek felfedezésével és képességeinek fejlesztésével töltene időt, felemészti az, ami előtte van a képernyőn. Ösztönözze gyermekét játékra, gondolkodásra és alkotásra, ahelyett, hogy a képernyőt bámulná.


Töltsön időt a szabadban

A természet előnyei korlátlanok a gyermek fejlődése szempontjából. A természet folyamatosan változik, sok lehetőséget kínálva a felfedezésre, a kreativitásra és a problémamegoldásra. A természet és a körülötte lévő világ gondolkodásra, kérdésfeltevésre, feltételezésekre és kreatív gondolkodásra ösztönzi a gyermeket. A gyerekek játszhatnak és homokvárakat építhetnek, ágakból házat építhetnek gnómoknak, sárból főzhetnek, vagy egyszerűen csak a földön fekve nézhetik az eget.


Hadd unatkozzon a gyerek

Manapság sokféleképpen lehet elfoglalni a gyerekeket – házimunka, képernyőidő és videojátékok, szabadidős tevékenységek és klubok. Bár remek időtöltés, nem kényszeríti gyermekét arra, hogy új szórakoztatási módokat találjon ki, ami megakadályozza a kreatív gondolkodás kialakulását.

Ezért adjon időt a gyermeknek az unatkozásra. Így megtanulja irányítani a programját és önellátónak lenni. Az unalom fontos a motiváció fejlesztésében, az időszervezésben, az érdeklődési körök és szükségletek tudatosításában. Az unalom eredeti ötletekhez és tevékenységekhez is vezeti a gyermeket.


Ne kényszerítse gyermekét olyasmire, amit nem szeretne

Fogadd el azt, ami a gyermeked érdekli, ahelyett, hogy valami olyasmire kényszeríted, amit nem akar. Például, ha gyermeke szeret színezni, bátorítsa őt, hogy próbáljon ki hasonló tevékenységeket, például rajzoljon vagy festsen. Ha gyermekét nem érdekli a zene, akkor az erőltetés valószínűleg csak stresszessé tenné, csillapítaná a tevékenység iránti érdeklődését, és az összhatás kontraproduktív lesz.


Fejlessze gyermeke problémamegoldó készségeit

Mutasd meg neki, hogy egynél több módja van egy tárgy használatának vagy probléma megoldásának. Például a ceruza nem csak rajzolásra és írásra szolgál. A ceruzát pálcává vagy pálcává alakíthatod, és mini erődöt építhetsz belőle. Még egy régi pólónak sem kell azonnal a szemetesben végeznie. A pólónyomtatás egy másik kreatív tevékenység, amelyet a gyerekek valószínűleg imádni fognak. Ilyen módon a gyermek megtanulja, hogy mérlegelje a különböző alternatívákat, és más szemszögből nézzen a mindennapi problémákra.


Legyen Ön is kreatív

A gyerekek megfigyelésből és utánzásból tanulnak, te vagy a példakép gyermeked számára. Ha szeretné megmutatni neki, hogy értékeli a kreativitást és a kreativitást, legyen inspiráló a gyermek számára abban, amit csinál. Kezdj el otthon egy új kreatív tevékenységet, kezdj el új dolgokat, kezdj el felújítási munkálatokat, ismerj meg új helyeket és embereket, vedd körül magad kreatív dolgokkal és végezz kreatív tevékenységet gyermekeddel együtt. Ne felejtse el megosztani érzéseit, és sokat beszéljen a kreativitásról.


Művészeti tevékenységek támogatása


a gyerek fest

A művészet olyan kifejezés, amely fejleszti a képzeletet. A festészet, szobrászat, kollázs, agyag, rajz segítségével az ember kifejezheti érzelmeit és ötleteit. A művészi anyagokkal való manipulálás a szabadság érzését nyújtja, miközben elősegíti a fókuszt és a koncentrációt. A művészi tevékenységek fejlesztik a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt is. Ezenkívül a művészeti tevékenységek önbizalmat ébresztenek, mivel a gyerekek sikerélményt kapnak, és több alkotásra késztetik őket.


Kérdezz és hagyd, hogy a gyermek kérdezzen

A kérdésfeltevés hatékony módja annak, hogy ösztönözze a gyermeket ötletei és gondolatai kifejezésére, a világról való gondolkodásra és véleményük megosztására. A gyerek meglepheti ötletes válaszaival, ami ismét fejleszti a fantáziáját.


Hagyja, hogy a gyermek felfedezze a való világot

A valósággal való kapcsolat rendkívül fontos minden ember számára, ez alól a gyerekek sem kivételek. Tanítsd meg érzékelni az őt körülvevő világot, keress különböző információkat, és beszélgess közösen a problémákról és a lehetséges megoldásokról. Ne kerülje el a kérdéseket, még azokat sem, amelyek a gazdaság, a környezet, a kapcsolatok vagy a szexualitás világából származnak. Inkább szánjon rá időt, szentelje magát a mindennapi élet különböző problémahelyzeteinek, és próbáljon többféle megoldási forgatókönyvet kitalálni. És ez egy nagyszerű módja a kreativitás fejlesztésének.


Értékeld az erőfeszítést, és ne ítélkezz

Egyes alkotások szépek és erőfeszítéseket mutatnak, mások egyszerűek és befejezetlenek. Ha a gyermek kikéri a véleményét, vegye észre munkájának egyediségét, kitartását és következetességét. Ne kritizáld azonban a gyereket, és ne keresd a tökéletességet. Ehelyett értékelje az erőfeszítéseit, hogy egy ötletet valóra váltson. Jegyezze fel előrehaladását és azt a képességét, hogy átlátja a projektet. Tudassa a gyermekkel, hogy hisz a képességeiben. Az ilyen megközelítés pozitív hatással van a gyermek önértékelésére.


Játékok és tevékenységek az otthoni kreativitás és kreativitás fejlesztésére

  • Együtt olvasni és mesélni

  • Otthoni projektek ( falak festése , szoba átalakítása, berendezése, felújítási munkák)

  • Verbális tevékenységek - mondókáktól a rejtvényekig, szövegek kitalálásán át a közös dallamokig

  • Interaktív játékok

  • Modellezés

  • Origami puzzle

  • Jelmezek vagy maszkok készítése

  • Kísérletek (tudományos kísérletek, színkeverés,...)

  • Játssz az udvaron és a kertben (ásás a földben, játék a sárban, segítés a kerti munkákban, ültetés, gyümölcs betakarítás stb.)

  • Főzés és sütik készítése a tésztából

  • Babaház készítése kartondobozból


gyerek festmény

Használja ki a papír sokoldalúságát különféle projektekhez

A papír valószínűleg a legnépszerűbb kézműves anyag, és végtelen lehetőségei vannak. A gyermek többféleképpen tudja kezelni, gyűrni, hajtogatni, tekerni, tépni, vágni vagy vágni. Csatlakoztassa szalaggal, ragasztóval, iratkapcsokkal, gumiszalagokkal, madzagokkal, tűkkel. Ezen kívül többféle papír létezik: sima, színes, újságpapír, tapéta, selyempapír vagy krepppapír. Rajzolhat, festhet vagy nyomtathat rá különféle képeket, kifestőkönyveket. A gyerek sokféle dolgot készíthet papírból, és különféle módon használhatja.

A kreativitás nem tanítható, de fejleszthető, már kisgyermekkorban. Ha egy gyereknek van tehetsége valamihez, az nem jelenti azt, hogy nem kell tovább dolgoznia önmagán. Pont az ellenkezője. Ezért a lehető legkorábban támogassa a kreativitást, ideális esetben az élet első hat évében, amikor a személyiség a legtöbbet fejlődik.


0 hozzászólás

Comments


bottom of page